Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

Urkutaiteilija: Notre Damen palo valtava menetys paitsi uskonnolle, myös taiteelle

  • STT
"Notre Damen urut ovat olleet eräs maailman hienoimpia soittimia", sanoo urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. LEHTIKUVA / AFP "Notre Damen urut ovat olleet eräs maailman hienoimpia soittimia", sanoo urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. LEHTIKUVA / AFP
Notre Damen katedraalin tulipalo on valtava menetys paitsi uskonnolle eli katoliselle kirkolle, myös taiteelle, korostaa suomalainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Hän on konsertoinut Notre Damen kuuluisilla uruilla useita kertoja, viimeksi vuonna 2017.

–  Notre Damen urut ovat olleet eräs maailman hienoimpia soittimia. Nämä Cavaillé-Coll-urut ovat urkujen Stradivarius. Jos tämä järkyttävän hieno soitin ei enää soi, se on kyllä katastrofi maailman musiikkielämälle, Kiviniemi linjaa.

Hänen mukaansa katedraalin tuho on suuri menetys myös kuvataiteelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Notre Dame on myös historiallinen monumentti.

–  Siellä Napoleon kruunasi itsensä, ja siellä on ollut valtionpäämiesten hautajaisia meidän aikaamme asti. Notre Dame on toki myös Pariisin maamerkki hienolla paikalla.

Lisäksi katedraali tuli tunnetuksi kirjallisuuden kautta, kun Victor Hugo kirjoitti romaaninsa Notre Damen kellonsoittajasta.

Katolisen kirkon pyhätöistä Notre Dame on ollut Kiviniemen mukaan Ranskassa samassa asemassa kuin Pietarinkirkko on Roomassa.

–  Pietarinkirkolla ei kuitenkaan ole läheskään sellaista musiikkielämää kuin Notre Damella on ollut.

Pariisin vanhat katedraalit ovat olleet hiljattain hyvin epäonnisia.

–  Notre Damen lähellä sijaitsevassa toisessa suurkirkossa, Saint Sulpicessa, oli iso tulipalo vain joitakin viikkoja sitten. Kumpikaan palo ei vaikuta tuhopoltolta, mutta jotain tässä on. Hyvin vanhoihin rakennuksiin vedetyt sähköjohdot ovat vaarallisia, ja kirkkojen rakenteisiin on kertynyt satojen vuosien aikana muun muassa pölyä ja muuta palava materiaalia, urkutaiteilija suree.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa