Sunnuntai, 18.8.2019 
Leevi
Ulkomaat

Uutisanalyysi: Oikeusministeri Barr sanoi eniten sillä, mitä jätti sanomatta

  • STT
Loppuraportista lehdistötilaisuuden pitänyt Barr (kuvassa) vaikutti muotoilleen puheenvuoronsa huolellisesti niin, että se pitäytyisi totuudessa mutta olisi Trumpin kannalta mahdollisimman myönteinen, STT:n Yhdysvaltojen-avustaja kirjoittaa analyysissään. Loppuraportista lehdistötilaisuuden pitänyt Barr (kuvassa) vaikutti muotoilleen puheenvuoronsa huolellisesti niin, että se pitäytyisi totuudessa mutta olisi Trumpin kannalta mahdollisimman myönteinen, STT:n Yhdysvaltojen-avustaja kirjoittaa analyysissään.
Yhdysvaltojen oikeusministerin William Barrin kommentit Venäjä-tutkinnan loppuraportista antoivat ymmärtää, että presidentti Donald Trumpin vaalikampanjassa mukana olleet henkilöt saattoivat osallistua Venäjän hakkeroimalla hankkimien tietojen levittämiseen vahingoittaakseen Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin kampanjaa.

Raportti julkistettiin torstaina osin sensuroituna, mutta se ei tuonut selvyyttä asiaan. Trumpin kampanjaväen osallisuutta hakkeroitujen tietojen levittämiseen käsittelevästä luvusta suurin osa oli viivattu yli sillä perusteella, että tietojen julkistaminen voisi haitata meneillään olevia tutkintoja.

Barr on yksi harvoista ihmisistä, jotka ovat lukeneet raportin sensuroimattoman version. Hän vaikutti aiheesta pitämässään lehdistötilaisuudessa muotoilleen puheenvuoronsa huolellisesti niin, että se pitäytyisi totuudessa mutta olisi Trumpin kannalta mahdollisimman myönteinen. Siksi kiinnostavinta ei ollut se, mitä hän sanoi, vaan se, mitä hän jätti sanomatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Barr kertoi erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkineen, osallistuiko kukaan Trumpin kampanjaan liittyvä henkilö Venäjän tiedustelupalvelun GRU:n vaalivaikuttamisoperaatioon, jossa hakkeroimalla hankittuja tietoja vuodettiin julkisuuteen muun muassa Wikileaks-sivuston kautta. Barr korosti, että tietojen julkistaja syyllistyisi rikokseen ainoastaan siinä tapauksessa, että olisi osallistunut myös hakkerointiin. Sen jälkeen hän totesi, ettei Trumpin kampanjaväki Muellerin mukaan osallistunut laittomalla tavalla tietojen levittämiseen.

Hänen sanansa kuulostivat pintapuolisesti siltä, ettei Trumpin kampanjaväellä ollut mitään tekemistä koko asian kanssa, mutta tarkemmin kuunneltuna avainilmaus on "laittomalla tavalla".

Barr katsoi tarpeelliseksi selventää kuulijoilleen erikseen, että hakkeroitujen tietojen julkaiseminen itsessään on laillista. Sen jälkeen hän sanoi, ettei Trumpin kampanjaväki tehnyt mitään laitonta. Hän ei missään kohtaa sanonut, etteikö Trumpin kampanjaväki olisi voinut olla mukana esimerkiksi suunnittelemassa venäläisten tai Wikileaksin kanssa, milloin tiedot kannattaisi julkaista, jotta hyöty Trumpin kampanjalle olisi mahdollisimman suuri.

Amerikkalaisia mukana hakkeroinnissa?

Barrin sanavalinnat hakkeroinnin osalta olivat muutenkin huomionarvoisia.

Ennen hakkerointia hän puhui laajasta disinformaatiokampanjasta, johon liittyen Mueller nosti jo viime vuoden helmikuussa joukon syytteitä venäläisiä ihmisiä ja yrityksiä vastaan. Tässä yhteydessä Barr korosti, ettei Mueller todennut yhdenkään amerikkalaisen, mukaan lukien Trumpin kampanjaväen, osallistuneen vaikuttamiskampanjaan.

Sitten hän siirtyi puhumaan tiedustelupalvelu GRU:n hakkeroinnista, johon liittyvät syytteet Mueller nosti viime kesänä. Tästä puhuessaan Barr kuitenkaan enää sanonutkaan, ettei yhdenkään amerikkalaisen todettu olleen salaliitossa tai tehneen yhteistyötä Venäjän valtionhallinnon kanssa. Hän totesi ainoastaan, ettei kukaan Trumpin kampanjaan osallistunut tai yhteydessä ollut salaliitossa tai tehnyt yhteistyötä.

Kirjoittaja on STT:n Yhdysvaltojen-avustaja

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa