Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Ulkomaat

Alabaman kuvernööri allekirjoitti Yhdysvaltain tiukimman aborttilain

  • STT
Uuden aborttilain odotetaan tulevan voimaan kuuden kuukauden kuluessa, ja sen myötä abortti on kiellettyä myös raiskaus- ja insestitapauksissa. LEHTIKUVA/AFP Uuden aborttilain odotetaan tulevan voimaan kuuden kuukauden kuluessa, ja sen myötä abortti on kiellettyä myös raiskaus- ja insestitapauksissa. LEHTIKUVA/AFP
Alabaman kuvernööri Kay Ivey on hyväksynyt Yhdysvaltain tiukimman aborttilain. Uuden aborttilain odotetaan tulevan voimaan kuuden kuukauden kuluessa, ja sen myötä abortti on kiellettyä myös raiskaus- ja insestitapauksissa. Abortin tehneitä lääkäreitä voi uhata lisäksi jopa 99 vuoden vankeus.

Abortti voidaan tehdä vain, jos äidin henki on vaarassa tai sikiö on hengenvaarallisesti vaurioitunut.

Laki on herättänyt runsaasti kritiikkiä. Yhdysvaltain laajin kansalaisoikeusjärjestö ACLU on muun muassa uhannut estää lain voimaantulon viemällä sen oikeuteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tämä laki rankaisee raiskauksen ja insestin uhreja vielä kertaalleen viemällä heiltä oikeuden omaan ruumiiseensa ja pakottamalla heidät synnyttämään, järjestö sanoi lausunnossaan.

Alabaman senaattia johtava Will Ainsworth puolestaan piti lakia "selkeänä askeleena syntymättömien oikeuksien puolustamisessa".

– Voin ylpeänä todeta, että Alabama näyttää tietä, Ainsworth sanoi, kun laki oli hyväksytty senaatissa.

"Te raiskasitte juuri itse Alabaman osavaltion"

Alabaman senaatin demokraattijohtaja Bobby Singleton oli täysin eri linjoilla.

– Te raiskasitte juuri itse Alabaman osavaltion. Te siis sanotte minun tyttärelleni, että Alabamassa on ihan ok, että mies raiskaa sinut ja sinä synnytät hänen lapsensa, jos tulet raskaaksi, Singleton sanoi.

Useissa Yhdysvaltain osavaltioissa – muun muassa Ohiossa, Mississipissä, Kentuckyssä, Iowassa, Pohjois-Dakotassa ja Georgiassa – on säädetty laki, joka käytännössä kieltää abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Yhtään lakia ei ole vielä käytössä, sillä tuomarit ovat joko estäneet niiden toimeenpanon tai niistä on valitettu oikeuteen.

Naisten oikeuksia ajavan Guttmacher-instituutin mukaan pelkästään tämän vuoden aikana 28 Yhdysvaltain 50 osavaltiosta on ottanut käyttöön yli 300 aborttirajoitusta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa