Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Soini sanoo saaneensa tiedon Ukrainan ulkoministerin poisjäännistä Helsingistä tältä itseltään, ei puhetta protestista

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin on perunut tulonsa Helsinkiin Euroopan neuvoston huomiseen ulkoministerikokoukseen.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Klimkin kertoi hänelle maanantaina Brysselissä, ettei tule Helsinkiin. Soinin mukaan Klimkin kertoi, että hänellä on este. Klimkin ei sanonut, että poisjäänti olisi jonkinlainen protesti.

Soini kommentoi asiaa medialle, kun Euroopan neuvoston 70-vuotista taivalta alettiin juhlistaa tänään Finlandia-talolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Klimkinin poisjäänti tuli Suomessa julki tänään. Asiasta kertoi alun perin Ilta-Sanomat.

Ukrainalaisen European Pravdan mukaan syynä pois jäämiselle on epäily Venäjään kohdistuvien vastatoimien lieventämisestä huomenna pidettävässä kokouksessa.

Soini sanoi, että Venäjästä ei päätetä Helsingissä ministerikokouksessa vaan siitä päättää Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous.

Soini muistutti, että Venäjän ja Euroopan neuvoston kriisin perussyy on Krimin laiton liittäminen Venäjään vuonna 2014.

Ratkaisu pitäisi keksiä pian

European Pravda (ukrainaksi Jevropeiska Pravda) uutisoi, että ulkoministerikokouksessa olisi tarkoitus aloittaa varta vasten räätälöity prosessi Venäjän palauttamiseksi mukaan Euroopan neuvoston toimintaan. Venäjän paluun puolesta lobbaavat etenkin Saksa, Ranska ja Hollanti, sivusto kirjoitti.

Euroopan neuvosto perui Venäjän äänioikeuden neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa sen jälkeen kun maa oli liittänyt itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin.

Vastatoimena Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen, mikä on ajamassa neuvoston pahoihin talousvaikeuksiin.

Toistaiseksi pattitilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua, mutta sellainen pitäisi keksiä pian – muuten Venäjä ei ole mukana valitsemassa Euroopan neuvoston uutta pääsihteeriä kesällä. On pidetty jopa mahdollisena, että Venäjä erotetaan – tai päättää itse erota – Euroopan neuvostosta.

Presidentti Niinistö: Euroopan neuvoston kriisi sen historian vaikein

Presidentti Sauli Niinistön mukaan ihmisoikeuksien kunnioittamista, demokratiaa ja oikeusvaltion periaatetta on puolustettava päättäväisesti. Niinistö puhui Euroopan neuvoston 70-vuotisjuhlassa Finlandia-talossa.

Presidentti muistutti, että kansainvälinen sääntöihin perustuva järjestelmä on itsessään uhanalainen eikä Euroopan neuvosto ole poikkeus. Neuvosto käy parhaillaan läpi historiansa vaikeinta poliittista, taloudellista ja institutionaalista kriisiä, Niinistö sanoi.

–  Keskellä vaikeuksia ja epävarmuutta emme saa kadottaa näkyvistä yhteistä asiaa. Ehkä enemmän kuin koskaan kuluneiden 70 vuoden aikana tarvitsemme nyt vahvaa Eurooppaa. Vahva Eurooppa tarvitsee Euroopan neuvostoa, joka ikistä sen jäsenvaltioista. Ja ennen kaikkea ihmiset jokaisessa jäsenvaltiossa tarvitsevat Euroopan neuvostoa, Niinistö sanoi.

Euroopan neuvosto ja Eurooppa-neuvosto eri asia

Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni sekoittuvat helposti toisiinsa. Tilannetta ei helpota se, että molempien tunnuksena on sama tähtilippu ja hymni. Kaiken lisäksi Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvostossa päättyy vain puolitoista kuukautta ennen kuin puheenjohtajuus EU:ssa alkaa.

Euroopan neuvosto on ihmisoikeusjärjestö, johon kuuluu 47 maata, 820 miljoonaa ihmistä. Järjestö edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiokehitystä. Tärkeä osa toimintaa on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, joka valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.

Eurooppa-neuvosto on puolestaan Euroopan unionin jäsenmaiden huippukokous. Eurooppa-neuvostossa EU-johtajat päättävät unionin poliittisesta linjasta. Huippukokous edustaa EU-maiden välisen poliittisen yhteistyön ylintä tasoa.

Venäjälle Krimin niemimaan valtauksen jälkeen asetetut talouspakotteet ovat EU:n päättämiä. Euroopan neuvoston vastatoimet ovat kohdistuneet Venäjän äänioikeuteen järjestön sisällä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi