Torstai, 19.9.2019 
Reija
Ulkomaat

Talebanien riveissä taistellut amerikkalaismies pääsi vankilasta – Pompeo arvosteli päätöstä

  • STT
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo arvostelee "amerikkalaistalebanina" tunnetun miehen vapauttamispäätöstä selittämättömäksi ja kohtuuttomaksi. Hänen mielestään mies uhkaa edelleen Yhdysvaltoja ja on sitoutunut äärimmäiseen jihadismiin ja yhdysvaltalaisten surmaamiseen. Pompeo puhui Fox News -uutiskanavalla.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Afganistanissa vangiksi jäänyt John Walker Lindh, 38, vapautui vankilasta Yhdysvalloissa torstaina. Lindh aikoo asettua asumaan Virginian osavaltioon, kertoo miehen asianajaja CNN:lle.

Lindh myönsi taistelleensa talebanien riveissä ja sai 20 vuoden tuomion liikkeen tukemisesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lindh on sanonut katuvansa ja tuominnut terrorismin. Julkisuuteen vuotaneiden viranomaisraporttien mukaan hän kuitenkin tukee yhä ääri-islamilaisuutta.

Lindh joutuu ehdonalaisessa vapaudessa tarkkaan valvontaan. Hän ei esimerkiksi saa hankkia nettiyhteyttä ilman lupaa eikä keskustella netissä millään muulla kielellä kuin englanniksi.

Kiinnostui jo nuorena islamista

Lindh kasvoi esikaupunkialueella San Franciscon pohjoispuolella. Hän kiinnostui jo nuorena islamista ja kääntyi siihen 16-vuotiaana. Lindh muutti kouluopintojen jälkeen Lähi-itään opiskellakseen arabiaa.

Kuulustelupöytäkirjojen mukaan Lindh meni Pakistaniin, jossa hän harjoitteli radikaalin islamistiryhmän kanssa ennen siirtymistään Afganistaniin. Siellä hän liittyi talebanien riveihin.

Lindh kertoi kuulustelijoille taistelleensa etulinjassa ja tavanneensa Osama bin Ladenin.

Yhdysvaltain sotilaat tapasivat Lindhin marraskuussa 2001, vain pari kuukautta Yhdysvalloissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Hänet löydettiin haavoittuneena.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa