Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

Yhdysvallat nosti uusia syytteitä Julian Assangea vastaan

  • STT
Julian Assange kuvattiin 1. toukokuuta vankila-auton ikkunassa, kun häntä vietiin oikeuden eteen Lontoossa. LEHTIKUVA/AFP Julian Assange kuvattiin 1. toukokuuta vankila-auton ikkunassa, kun häntä vietiin oikeuden eteen Lontoossa. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvalloissa oikeusministeriö on ilmoittanut uusista syytteistä WikiLeaksin perustajaa Julian Assangea vastaan. Ministeriö kertoi yhteensä 17 syytteestä, jotka koskevat Yhdysvaltojen salaisten asiakirjojen julkistamista vuonna 2010.

Assangea syytetään tietovuotaja Chelsea Manningin avustamisesta salaisten asiakirjojen varastamisessa ja dokumenteissa nimettyjen tietolähteiden asettamisesta vaaraan.

Yhdysvalloissa syytteitä Assangea vastaan on nyt nostettu yhteensä 18. Ne hylkäävät Assangen perustelut siitä, että hän toimi vain journalistina ja Manningin vuotamien tietojen julkaisijana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Oikeusministeriö ottaa vakavasti journalistien roolin demokratiassamme. Mutta Julian Assange ei ole journalisti, sanoi apulaisoikeusministeri John Demers.

Assangen syytetään syyllistyneen juonitteluun Manningin kanssa varastaakseen satojatuhansia salaisia asiakirjoja ja käyttääkseen niitä Yhdysvaltojen etua vastaan.

–  Assagen toiminta uhkasi aiheuttaa vakavaa harmia Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle vastustajiemme eduksi ja se uhkasi asettaa nimetyt tietolähteet vakavaan ja ilmeiseen vaaraan, oikeusministeriö sanoi.

Assange istuu vankilassa Britanniassa

Ministeriön mukaan Assange ei noudattanut oikeusministeriön varoitusta, jossa pyydettiin suojaamaan Yhdysvaltojen armeijan luottamuksellisten lähteiden henkilöllisyys Kiinassa ja Lähi-idässä. Nimien julkistaminen asetti ministeriön mukaan lähteet vakavan fyysisen vahingonteon tai mielivaltaisen pidätyksen uhan alle.

Assange istuu parhaillaan vankilassa Britanniassa. Yhdysvallat on vaatinut hänen luovuttamista maahan. Toistaiseksi ei ole selvää, aikooko Britannian hallitus noudattaa luovutuspyyntöä.

WikiLeaks tyrmäsi syytteet ja sanoi niiden uhkaavan toimittajien työtä.

–  Tämä on hulluutta, vuotosivusto tviittasi.

Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö arvosteli syytteitä, joiden se katsoi uhkaavan lehdistönvapautta ja tutkivaa journalismia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa