Maanantai, 25.1.2021 
Pauli, Paavo, Paul
Ulkomaat

Britannian sisäministeri pitää Wikileaks-Assangen luovutuspyyntöä perusteltuna, oikeuskäsittely huomenna

  • STT
Wikileaks-vuotosivuston perustajan Julian Assangen mahdollinen luovutus Britanniasta Yhdysvaltoihin on askeleen lähempänä.

Britannian sisäministeri Sajid Javid kertoi BBC:n radiohaastattelussa, että Yhdysvaltojen luovutuspyyntö on perusteltu ja hän on allekirjoittanut sen. Ministeri kuitenkin korosti, että lopullisen ratkaisun asiasta tekee tuomioistuin.

Yhdysvallat on nostanut Assangea vastaan yhteensä 18 syytettä liittyen Wikileaksin julkaisemiin, salaisiksi määrättyihin tietoihin. Yhdysvaltojen luovutuspyyntö etenee huomenna lontoolaisen oikeusistuimen käsiteltäväksi. Ei ole tiedossa, kuinka kauan asian käsittely kestää. Kaikkiaan luovutusprosessi voi kuitenkin viedä vuosia, koska Assange voi valittaa oikeuden päätöksestä edelleen ylempiin tuomioistuimiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsi ei toistaiseksi vaadi luovutusta

Oikeuskäsittely piti järjestää jo toukokuun lopulla, mutta sitä lykättiin, koska 47-vuotias Assange oli asianajajiensa mukaan liian heikossa kunnossa osallistuakseen istuntoon. On mahdollista, että huominen käsittely järjestetään sen takia Belmarshin vankilassa, jossa Assange istuu parhaillaan vankeustuomiota takuuehtojensa rikkomisesta vuonna 2012.

Tuolloin takuita vastaan vapaana ollut Assange piiloutui Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, jotta häntä ei luovutettaisi Ruotsiin, missä häntä on epäilty raiskauksesta vuonna 2010. Assange päätyi asumaan lähetystössä lopulta vuosia, kunnes Ecuador kumosi hänelle myöntämänsä turvapaikan huhtikuussa ja Assange pidätettiin.

Ruotsin viranomaiset avasivat tutkinnan raiskausepäilystä uudestaan toukokuussa. Kuun alussa ruotsalainen oikeusistuin päätti kuitenkin, ettei Assangea ole syytä määrätä vangittavaksi poissaolevana. Sen vuoksi Ruotsi ei ainakaan toistaiseksi ole antanut Assangesta eurooppalaista pidätysmääräystä tai vaatinut hänen luovuttamistaan Ruotsiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi