Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
Ulkomaat

Boris Johnson voitti konservatiivien ensimmäisen puoluejohtajaäänestyksen

  • STT
Ensimmäinen äänesys meni Johnsonille. Äänestämistä jatketaan, kunnes ehdokkaita on enää kaksi. Lehtikuva/AFP Ensimmäinen äänesys meni Johnsonille. Äänestämistä jatketaan, kunnes ehdokkaita on enää kaksi. Lehtikuva/AFP
Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson on voittanut ylivoimaisesti konservatiivipuolueen puoluejohtajaäänestyksen ensimmäisen kierroksen. Hänen lisäkseen kisassa on vielä mukana kuusi muuta ehdokasta. Konservatiivipuolueen uudesta puheenjohtajasta tulee samalla maan uusi pääministeri.

Johnson sai taakseen 114 parlamentin alahuoneen 313 konservatiiviedustajasta. Seuraavaksi sijoittuivat nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt 43:lla ja ympäristöministeri Michael Gove 37 äänellä.

Lisäksi puheenjohtajakilvassa ovat mukana entinen brexit-ministeri Dominic Raab, sisäministeri Sajid Javid, terveysministeri Matt Hancockja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Konservatiiviedustajat aloittivat äänestämisen uuden puoluejohtajan valitsemiseksi tänään. Äänestyskierroksia on useita.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kisasta putosivat Andrea Leadsom, Mark Harper ja Esther McVey, jotka eivät onnistuneet saamaan taakseen vaadittavaa 17:ää ääntä.

Puheenjohtajan nimi selvillä heinäkuussa

Puheenjohtajakisan seuraavat kierrokset ovat 18., 19. ja 20. kesäkuuta. Äänestämistä jatketaan, kunnes ehdokkaita on enää kaksi. Puolueen jäsenet pääsevät tenttaamaan kahta kärkiehdokasta 22. kesäkuuta alkaen ennen kuin kaikki puolueen 160  000 jäsentä lopulta päättävät uudesta puoluejohtajasta.

Uuden puoluejohtajan ja pääministerin nimi pitäisi olla selvillä 22. heinäkuuta alkavalla viikolla.

–  Luonnollisesti olemme iloisia (äänestys)tuloksesta, mutta edelleen on pitkä matka kisan voittoon, sanoi Johnsonin tiedottaja.

Johnson on sanonut irrottavansa Britannian EU:sta sopimuksella tai ilman sopimusta.

Huntin ja Goven on nähty kilpailevan puolueen maltillisempaa siipeä edustavien äänistä. Nämä kannattavat pehmeämpää asennetta brexit-neuvotteluihin EU:n kanssa.

Raab on Johnsonin lailla sanonut olevansa valmis irrottamaan Britannian EU:sta ilman sopimusta, kun brexitin määräaika umpeutuu lokakuussa, jos EU ei tarjoa parempia eroehtoja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa