Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Tshernobylin palavan reaktorin alle mennyt mies ei koe olevansa televisiosarjan sankari – "Tein työtäni"

Nykyisin entinen ydinvoimalainsinööri Oleksiy Ananenko asuu vaatimattomassa yhden huoneen asunnossa ja saa valtion eläkettä noin 369 euroa kuukaudessa. LEHTIKUVA / AFP Nykyisin entinen ydinvoimalainsinööri Oleksiy Ananenko asuu vaatimattomassa yhden huoneen asunnossa ja saa valtion eläkettä noin 369 euroa kuukaudessa. LEHTIKUVA / AFP
Ukrainan pääkaupungin Kiovan esikaupunkialueella asuu mies, jonka televisiosarja on nostanut maailmanmaineeseen. Mies on 59-vuotias Oleksiy Ananenko, joka työskenteli vuonna 1986 Tshernobylin ydinvoimalassa insinöörinä.

Ananenkosta kerrotaan tuoreessa yhdysvaltalaisen HBO-kaapelitelevision Tshernobyl-sarjassa, jossa hänen ja kahden muun insinöörin toiminta esti onnettomuuden tapahduttua vieläkin suuremman katastrofin syntymisen. Ananenkon mielestä hänen toiminnassaan ei ollut mitään sankarillista.

–  En ole koskaan tuntenut olevani sankari. Tein työtäni, hän sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuitenkin Ananenko ryhtyi vaaralliseen operaatioon estääkseen lisäräjähdyksen.

Televisiosarjassa Ananenkoa ja kahta muuta insinööriä näyttelevät miehet raivaavat tiensä veden täyttämien käytävien läpi tyhjentääkseen vesitankin, joka sijaitsi kolme metriä palavan reaktorin alapuolella.

Kuvaruudulla näkyy, kuinka viranomaiset kertovat työntekijöille uhkaavasta vaarasta ja kolme vapaaehtoista miestä ilmoittautuu estääkseen "miljoonien" kuoleman.

Asiantuntijat pelkäävät uutta räjähdystä, jos kuuma radioaktiivinen polttoaine pääsisi kosketuksiin suuren vesimassan kanssa.

Tosiasiassa tapahtuma-aikaan mahdollisen toisen räjähdyksen aiheuttaman katastrofin suuruutta ei tiedetty.

Suojana vain sukellusvarusteet ja hengityssuojain

Ananenko tarkentaa, että hän ja kaksi muuta insinööriä yksinkertaisesti tottelivat määräyksiä. Heille ei myöskään kerrottu riskeistä, joille he saattoivat itsensä alttiiksi.

–  Minut määrättiin menemään sinne, joten minä menin. En ollut peloissani, hän sanoo.

Suojanaan vain sukellusvarusteet ja yksinkertaiset hengityssuojaimet miehet selviytyivät reaktorin alla osittain veden peitossa olevien käytävien läpi.

Pimeässä miehet löysivät taskulamppujen valossa vesitankin lukot ja aukaisivat ne.

–  Kuulin heti valuvan veden äänen. Se oli ihmeellistä, Ananenko sanoo.

Katsoessaan samaa kohtaa televisiosarjassa Ananenko huomasi virheellisyyksiä.

–  Meillä ei ollut noita, hän sanoo osoittaen sukeltajien happipulloja.

–  Ja me kuljimme nopeammin. Miksi nopeammin? Koska jos olisi kulkenut hitaasti, (säteily)annos olisi ollut suurempi.

Ananenkolla oli mukanaan kaksi säteilyn annosmittaria, mutta hän ei muista saamaansa säteilyannoksen tarkkaa määrää.

–  Se merkitsee, ettei se ollut kovin suuri, hän sanoi.

Ananenko oli työelämässä vuoteen 2017, jolloin hän joutui vakavaan auto-onnettomuuteen. Ananenko oli kuukauden koomassa, mikä vaikutti hänen muistiinsa.

Onnettomuuden jälkeen hän jäi eläkkeelle. Hän asuu vaatimattomassa yhden makuuhuoneen asunnossa ja saa valtion eläkettä noin 369 euroa kuukaudessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi