Perjantai, 13.12.2019 
Seija
Ulkomaat

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät ottivat yhteen ensimmäisessä televisioväittelyssä

  • STT
Elizabeth Warren ja Beto O'Rourke olivat väittelyn seuratuimpia ehdokkaita. Lehtikuva / AFP Elizabeth Warren ja Beto O'Rourke olivat väittelyn seuratuimpia ehdokkaita. Lehtikuva / AFP
Yhdysvalloissa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivät saivat ensi kertaa tilaisuuden esiintyä laajalle yleisölle, kun televisioväittelyt pyörähtivät käyntiin varhain torstaina Suomen aikaa.

Päähuomio kohdistui Elizabeth Warreniin, joka oli ensimmäiseen tenttiin osallistuvista suosituin ehdokas. Presidentti Donald Trumpin haastajaksi pyrkijöitä on niin paljon, että väittely on jaettu kahdelle peräkkäiselle päivälle. Ensimmäinen osa oli vasta lämmittelykierros, sillä toisessa osiossa on mukana kisan selvä ennakkosuosikki Joe Biden sekä häntä haastava Bernie Sanders.

Warren sai ensimmäisen puheenvuoron ja käytti sen vaatimalla talousuudistuksia, joiden avulla myös vähäosaiset saataisiin hyötymään myönteisestä talouskehityksestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ketä tämä talous todella hyödyttää? Warren kysyi toistaen keskeistä kampanjaviestiään nykyisen talouspolitiikan eriarvoisuudesta.

–  Kun meillä on hallitus ja talous, joka toimii hienosti niille, joilla on rahaa, eikä toimi hienosti muille, se on korruptiota, hän latasi.

Matka demokraattien presidenttiehdokkaaksi on pitkä, sillä osavaltiokohtaiset esivaalit alkavat vasta ensi vuoden helmikuussa ja virallisesti presidenttiehdokas valitaan ensi kesän puoluekokouksessa. Presidentinvaalit pidetään marraskuussa 2020.

Moni asiantuntija on kehottanut laittamaan jäitä hattuun, sillä lähtöasetelmat ehtivät yli vuoden kuluessa hyvin muuttua.

Maahanmuutto haukkasi odotetusti ison roolin

Maahanmuutto sai ensimmäisessä tv-väittelyssä odotetusti ison roolin, ja ehdokkaat puhuivat toistensa päälle vaatien kilpaa muutoksia Trumpin hallinnon tiukkaan linjaan Meksikon vastaisella rajalla. Huomiota sai äskettäin julkisuuteen tullut kuva nuoresta miehestä ja hänen pienestä lapsestaan, jotka löytyivät kuolleena Rio Granden rajajoesta. Myös siirtolaislasten kohtelussa havaitut puutteet Texasin raja-asemalla herättivät rajua arvostelua.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio sai äänekkäät aplodit tähdentäessään, että maahanmuuttajat eivät ole yhdysvaltalaisten vihollisia.

–  Kaikki yhdysvaltalaiset, jotka koette jäävänne jälkeen, eikä amerikkalainen unelma toimi teille, se ei ole maahanmuuttajien vika. Se on isojen yritysten vika, hän sanoi.

Entinen kongressiedustaja Beto O'Rourke ja afrikkalaisamerikkalainen senaattori Cory Booker vaihtoivat välillä espanjaan vedotakseen paremmin latinoäänestäjien suureen joukkoon. Warren puolestaan joutui seuraamaan maahanmuuttokeskustelua pitkälti sivusta.

Senaattorina toimiva Warren, 70, on entinen oikeustieteen professori, joka tunnetaan Trumpin kovana arvostelijana. Hän on vaatinut muun muassa laajempaa terveydenhuoltoa, varallisuusveroa ja parempaa kuluttajansuojaa.

Trump ei malttanut olla kommentoimatta väittelyä, jota hän sanoi seuraavansa matkalla Aasiaan G20-maiden kokoukseen.

–  TYLSÄÄ! hän tviittasi ykskantaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa