Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Kreikan hirmuhelteille hyytävä loppu – seitsemän kuollut 20 minuuttia kestäneessä pikamyrskyssä

Televisiokuvissa näkyi katolleen pyörähtäneitä autoja, kaatuneita puita, rakennuksista irronneita kattoja ja mutavyöryjä. LEHTIKUVA / AFP Televisiokuvissa näkyi katolleen pyörähtäneitä autoja, kaatuneita puita, rakennuksista irronneita kattoja ja mutavyöryjä. LEHTIKUVA / AFP
Kreikassa seitsemän ihmistä on kuollut voimakkaan myrskyn iskettyä myöhään keskiviikkona turistien suosimalle Halkidikin alueelle lähellä Thessalonikin kaupunkia, kertoo poliisi. Kuolonuhreista kuusi oli turisteja ja yksi oli paikallinen kalastaja, joka oli kadoksissa myrskyn jälkeen torstaihin asti.

Yli sata ihmistä loukkaantui ja ainakin 23 ihmistä on sairaalahoidossa, kertoo AFP. Suurin osa heistä on turisteja, ja yksi on kriittisessä tilassa.

Ulkoministeriön tämänhetkisten tietojen mukaan myrskyalueella ei ollut suomalaisia matkaajia, eikä torstai-iltapäivään mennessä tiedossa ollut suomalaisia loukkaantuneita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Halkidikin alueelle ei ole tehty yhtään matkustusilmoitusta, eikä alue ole suomalaisten suosima matkakohde. Kaiken kaikkiaan Kreikassa on lähes 660 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, joista suurin osa lomailee Kreikan saarilla.

Suomalaiset suuret matkatoimistot eivät järjestä matkoja Halkidikiin. Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen kertoo, että alueella on kuitenkin ollut muutamia pohjoismaalaisia asiakkaita, joihin on oltu kaikkiin yhteydessä ja he ovat kunnossa.

Tjäreborgilla on Suomesta matkoja Pohjois-Kreikan Kavalan kaupunkiin, mutta myrsky ei yltänyt sinne asti. Virtasen mukaan vastaavanlaiset rajumyrskyt eivät ole tyypillisiä Kreikassa kesäisin.

–  En muista, että olisi pitkään aikaan vastaavaa Kreikassa ollut. Pari vuotta sitten on ollut pienempiä maanjäristyksiä, mutta en muista että tällaisia myrskyjä olisi ollut, Virtanen kertoo.

Myöskään Aurinkomatkojen asiakkaita ei ollut myrskyalueilla. Myrskysäät vaikuttivat jonkin verran pohjoisella Korfun saarella, missä lomailee reilut 150 suomalaista. Korfulla oli keskiviikkona voimakasta ukkosta ja sadetta, mutta jo torstaiaamuna aurinkoista ja tyyntä.

"Yhtä helvettiä"

Halkidikissa parikymmentä minuuttia kestäneen myrskyn aikana muodostui tornadoja ja satoi rajusti rakeita, silminnäkijät kertoivat valtiontelevisio ERT:lle. Televisiokuvissa näkyi katolleen pyörähtäneitä autoja, kaatuneita puita, rakennuksista irronneita kattoja ja mutavyöryjä.

Viranomaisten mukaan keskiviikkoiltana rekisteröitiin yli 5  000 salamaa, ja myrskypuuskat ylittivät 100 kilometrin tuntivauhdin.

–  On ihme, ettei kuolonuhreja tullut enempää. Lähes kaikki rantaravintolat olivat täynnä, ja isoja esineitä näkyi lentelevän ilmassa, alueella lomaileva Kyriakos Athanasiadis sanoi myrskyn jälkeen AFP:lle.

Poliisi kertoi, että tshekkiläinen pariskunta kuoli kovan tuulen riepoteltua heidän asuntovaunuaan. Venäläinen mies ja hänen poikansa taas kuolivat kaatuneen puun alle. Romanialainen nainen ja hänen lapsensa kuolivat tavernassa, kun katto romahti sisään. Tavernassa oli suojassa noin sata ihmistä katon sortuessa.

–  Viiden minuutin ajan oli yhtä helvettiä. Oli paniikkia, ihmiset ulvoivat ja juoksivat sisään piiloon, tavernan omistaja Haris Lazaridis kertoi AFP:lle.

AFP:n mukaan pelastustöihin on osallistunut 140 ihmistä, ja Halkidikin alueelle on julistettu hätätila. Lisäksi alueen sähköjä yritetään vimmatusti saada toimimaan. Pelastustoimia valvova ministeri Michalis Chrisochoidis on ottanut osaa uhrien omaisten suruun.

Myräkkä iski pari päivää jatkuneiden hirmuhelteiden päätteeksi. Kreikassa on hikoiltu jopa 37 asteen lämpötiloissa. Loppuviikoksi sääennuste lupaa Thessalonikiin hieman alle 30 asteen lämpötiloja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi