Lauantai, 4.7.2020 
Ulla, Ulpu
Ulkomaat

Eronnut brittisuurlähettiläs: Trump vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta ärsyttääkseen Obamaa – vuodetut viestit paisuivat sananvapausriidaksi

  • STT
Britannian eronnut Yhdysvaltain-suurlähettiläs arvioi, että presidentti Donald Trump vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta, koska sopimus liittyi niin vahvasti hänen edeltäjäänsä Barack Obamaan. Suurlähettilään näkemykset käyvät ilmi brittilehti Daily Mailille vuodetuista dokumenteista.

Suurlähettiläs Kim Darroch kirjoitti viime vuoden toukokuussa, että Trumpin hallinto ryhtyy "diplomaattiseen vandalismiin" ilmeisesti ideologisista ja henkilökohtaisista syistä.

Samassa kuussa Britannian silloinen ulkoministeri Boris Johnson matkusti Washingtoniin maanittelemaan Trumpia, jotta tämä ei vetäisi maataan pois Iranin sopimuksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Darroch myös kirjoitti, ettei Trumpin kabinetti ollut yksimielinen vetäytymispäätöksestä. Darroch muun muassa raportoi, että Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo teki pesäeroa vetäytymispäätökseen puhumalla jatkuvasti "presidentin päätöksestä".

Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta toukokuussa 2018, minkä jälkeen maiden välit ovat kiristyneet merkittävästi.

Seuraava soppa syntyi sananvapaudesta

Darrochin eroon johtaneiden diplomaattiviestien vuoto on käynnistänyt Britanniassa julkisen riidan sananvapaudesta.

Lauantaina julkaistussa lausunnossaan Lontoon poliisin apulaispoliisipäällikkö Neil Basu sanoo, että laittomasti vuodettuja asiakirjoja julkaiseva tiedotusväline voi syyllistyä rikokseen.

–  Lontoon poliisi kunnioittaa median oikeuksia eikä aio estää toimittajia julkaisemasta juttuja, jotka palvelevat yleistä etua liberaalidemokratiassa. Tiedotusvälineillä on tärkeä rooli valtion toiminnan tarkkailussa, Basu sanoo.

Basun mukaan poliisi kuitenkin kuuntelee asiassa lakiasiantuntijoita.

–  Meille on kerrottu, että näiden tiettyjen asiakirjojen julkaisu, tietäen että ne voivat rikkoa lakia, voi itsessään olla rikos, jota ei voida puolustaa yleisen edun nimessä.

Basua ovat kritisoineet sananvapauden uhkaamisesta muun muassa konservatiivipuolueen johtoon pyrkivät Boris Johnson ja Jeremy Hunt, kertoo Telegraph.

Riita käynnistyi alkujaan Neil Basun perjantaina julkaisusta lausunnosta, jossa hän kertoi poliisin käynnistävän rikostutkinnan diplomaattiviestien vuototapauksessa. Lausunnon loppupuolella Basu mainitsee, että myös vuodettujen asiakirjojen julkaisu voi olla rikos.

Lehti: Virkamies tunnistettu vuotajaksi

Daily Mail julkaisi jo aiemmin luottamuksellisia diplomaattiviestejä, joissa Darroch haukkui Trumpia muun muassa taitamattomaksi ja epäpäteväksi. Britannian ulkoministeriö on vahvistanut CNN:lle viestien olevan aitoja.

Vuotojen jälkeen Darroch ilmoitti eroavansa tehtävästään. Alun perin suurlähettilään pestin oli tarkoitus päättyä vasta kuluvan vuoden lopussa.

Trump totesi Twitterissä, ettei aio enää asioida Darrochin kanssa. Trump kutsui Darrochia "erittäin tyhmäksi kaveriksi" ja "mahtipontiseksi typerykseksi".

–  En tunne suurlähettilästä, mutta hänestä ei pidetä eikä hänestä ajatella hyvää Yhdysvalloissa. Emme aio enää asioida hänen kanssaan, presidentti tviittasi.

Britannian hallitus ja Lontoon poliisi ovat aloittaneet tutkinnan viestivuodosta. Sunday Timesin tietojen mukaan maan turvallisuusviranomaiset ovat jo tunnistaneet valtion virkamiehen vuotojen lähteeksi. Lehden lähteiden mukaan kyseisellä virkamiehellä on ollut pääsy ulkoministeriön arkistoihin.

- - - - - - -

korjattu aiempaa uutista klo 14.25: Boris Johnson oli viime vuoden toukokuussa Britannian ulkoministeri, ei suurlähettiläs.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi