Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Ulkomaat

EU hyväksyi toimenpiteet Turkkia vastaan – Turkki porasi kaasua Välimerellä Kyproksen lähistöllä

  • STT
Euroopan unionin virkamiehet ovat hyväksyneet suunnitellut poliittiset ja taloudelliset toimenpiteet Turkkia vastaan, eurooppalaiset diplomaatit kertoivat.

Toimiin ryhdyttiin sen jälkeen, kun Turkki aloitti maakaasun poraukset EU-maa Kyproksen lähistöllä Välimerellä. EU oli varoittanut Turkkia toistuvasti poraamisesta Kyproksen talousalueella, mutta Turkki lähetti Kyproksen vesille kaksi laivaa.

Toimien tarkasta sisällöstä ei ollut vielä illalla tietoa. Vakavimman Turkkiin kohdistuvista toimista uskotaan olevan 145,8 miljoonan euron leikkaaminen Turkille vuodelle 2020 suunnatusta eurooppalaisesta rahoituksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Euroopan investointipankkia on pyydetty tarkistamaan uudelleen Turkille annettavan taloudellisen avun ehdot. EU myös jäädytti keskustelut ilmaliikennesopimuksesta Turkin kanssa.

Lisäksi EU-maiden ulkoministerit kehottivat EU-komissiota työstämään sanktioita poraamiseen osallistuneita henkilöitä kohtaan.

Valtavien maakaasuvarantojen löytyminen itäiseltä Välimereltä on kiristänyt entisestään Turkin ja Kyproksen mutkikkaita välejä. Kyproksen pohjoisosa on ollut vuodesta 1974 saakka Turkin armeijan miehityksessä, eikä Kyproksen kysymykseen ole toistuvista yrityksistä huolimatta löydetty poliittista ratkaisua.

- - - - -

korjattu kauttaaltaan klo 13.22. kyse on Turkin vastaisista toimenpiteistä, ei pakotteista

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa