Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Ulkomaat

El Paso ja Dayton nostivat taas aselakien kiristykset pöydälle, mutta varsinaiset toimet ovat hähmäisiä

  • STT
El Pason ja Daytonin joukkoampumisissa kuoli 32 ihmistä. LEHTIKUVA/AFP El Pason ja Daytonin joukkoampumisissa kuoli 32 ihmistä. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvalloissa paine puuttua maan aselakeihin on kasvanut viikonlopun joukkoampumisten jälkeen. Kongressin demokraattiedustajat ovat vaatineet suuria muutoksia aselakeihin 32 kuolonuhria vaatineiden El Pason ja Daytonin joukkoampumisten jäljiltä.

Demokraatit ovat muun muassa vaatineet, että käytännössä kaikkien aseita hankkivien taustat tarkistettaisiin. Suurin osa amerikkalaisista kannattaa tätä.

Moni demokraattiedustaja toivoo myös, että sotilastyyliset aseet ja suuret lippaat kielletään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jakautuneessa kongressissa ei kuitenkaan uskota isoihin muutoksiin. Suurin osa republikaaniedustajista on pysynyt hiljaa aselaeista ampumisten jälkeen.

Lakiesitys torpattiin senaatin ovella

Silti puoluerajat ylittäviä pilkahduksia on alkanut nousta esiin. Muutamat republikaaniedustajat ovat tällä viikolla ilmaisseet tukensa esityksille, jotka kieltäisivät aseiden ostamisen ja omistamisen ihmisiltä, jotka eivät siihen sovellu.

–  Kaksi viime viikonloppuna tapahtunutta järkyttävää ampumista osoittavat sen, miksi meidän pitää säätää nämä arkijärjen mukaiset uudistukset, republikaanisenaattori Marco Rubio, totesi.

Myös presidentti Donald Trump on vaatinut lainsäätäjiä varmistamaan, että ihmiset, joiden arvioidaan olevan riski yleiselle turvallisuudelle, eivät saa haltuunsa ampuma-aseita. Trump kuitenkin näkee pääsyyksi joukkoampumisille psyykkiset sairaudet, ei ampuma-aseiden vaivatonta saatavuutta.

Tiukennusten edessä seisoo kuitenkin yksi voimakas hahmo: senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell. Aiemmin tänä vuonna McConnell muun muassa torppasi kongressin alahuoneessa läpi menneen lakiesityksen, joka olisi kieltänyt tavallisten ihmisten välisen asekaupan ilman taustojen tarkastusta.

Tällä viikolla McConnell kuitenkin totesi, että senaatin republikaanit ovat valmiit tekemään osansa, mutta ei suostunut tarkentamaan, minkälaisia seuraavat askeleet voisivat olla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa