Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

Ruotsalaisvarustamo: Suomalaiskonsulaatin edustajat käyneet Iranin haltuun ottamalla Stena Impero -aluksella

  • STT
Ruotsalaisvarustamo Stena Bulkin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että suomalaiskonsulaatin edustajien mukaan miehistö on hyvässä kunnossa. LEHTIKUVA/AFP Ruotsalaisvarustamo Stena Bulkin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että suomalaiskonsulaatin edustajien mukaan miehistö on hyvässä kunnossa. LEHTIKUVA/AFP
Suomen edustuston edustajat ovat vierailleet Stena Impero -säiliöaluksella lauantaina, kertoi aluksen ruotsalaisvarustamo.

Iran otti Stena Imperon ja sen miehistön haltuunsa Hormuzinsalmessa viime kuussa. Suomen edustuston edustajat ovat käyneet aluksella tapaamassa latvialaista miehistön jäsentä, jolle he antavat konsuliapua latvialaisten pyynnöstä.

Ruotsalaisvarustamo Stena Bulkin nettisivuilla tiistaina julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että Suomen edustuston edustajien mukaan miehistö on hyvässä kunnossa. Miehistö on kuitenkin varustamon mukaan varsin huolissaan vankeutensa pituudesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen ulkoministeriö ei vahvistanut eikä kiistänyt vierailua.

–  Suomen Teheranin-suurlähetystö on tarjonnut konsuliapua Stena Imperon latvialaiselle miehistönjäsenelle, mutta emme kommentoi yksittäisiä konsulitoimenpiteitä. Sen enempää emme vahvista. Emme myöskään kiistä, ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen kertoi STT:lle keskiviikkona.

Häkkisen mukaan kyse on normaalista EU:n kansalaiselle tarjottavasta konsuliavusta.

Myös intialaiset käyneet aluksella

Stena Bulkin edustaja kertoi STT:lle keskiviikkona, että myös intialaiset olisivat heidän käsityksensä mukaan vierailleet aluksella. Varustamon edustaja Pat Adamson kertoi, että hänen tietojensa mukaan tiedot suomalaisvierailusta ovat tulleet edustustolta. Latvialla ei ole omaa edustustoa alueella.

Tiedotteessa varustamon toimitusjohtaja Erik Hånell kertoo, että varustamo pitää rajoitetusti yhteyttä aluksella olevaan miehistöön.

Heinäkuun puolivälin jälkeen Iran otti haltuunsa Britannian lipun alla purjehtivan Stena Impero -öljytankkerin ja sen 23 hengen miehistön Hormuzinsalmessa Persianlahdella. Miehistössä on 18 intialaista kapteeni mukaan lukien, kolme venäläistä, yksi latvialainen ja yksi filippiiniläinen.

Britannian mukaan Stena Imperon haltuunotto oli kosto aiemmin tapahtuneesta iranilaisaluksen kiinniotosta. Brittiviranomaiset ottivat iranilaisen Grace 1 -säiliöaluksen haltuunsa heinäkuun alussa Gibraltarilla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi