Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Iranin Grace 1 -tankkeri jatkaa matkaansa nimenmuutoksen jälkeen – ruotsalaiset toiveikkaita Stena Imperon vapauttamisesta

Paikallistelevisiossa on kerrottu, että alus tulee vaihtamaan nimensä omistajan pyynnöstä. LEHTIKUVA/AFP Paikallistelevisiossa on kerrottu, että alus tulee vaihtamaan nimensä omistajan pyynnöstä. LEHTIKUVA/AFP
Iranilaista öljyä kuljettanut Grace 1 -tankkeri valmistautuu jatkamaan matkaansa Gibraltarilta, kertoo iranilainen merenkulkuviranomainen. Paikallistelevisiossa on myös kerrottu, että alus tulee vaihtamaan nimensä omistajan pyynnöstä. Aluksen uudeksi nimeksi tulee Adrian Darya.

Alus jatkaa matkaansa Iranin lipun alla. Aikaisemmin alus on kulkenut Panaman lipun alaisena.

Brittiviranomaiset ottivat tankkerin haltuunsa heinäkuun alussa Gibraltarinsalmessa, koska sen epäiltiin kuljettaneen öljyä Syyriaan EU:n talouspakotteiden vastaisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Gibraltarin korkein oikeus päätti torstaina vapauttaa tankkerin vastoin Yhdysvaltain esittämiä toiveita.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Anthony Dudley kertoi Iranin antaneen muodollisen ja kirjallisen vakuutuksen siitä, ettei se vie laivan lastia Syyriaan. Iranin lausunnon mukaan alus ei ole matkalla maahan, johon kohdistuu EU:n pakotteita. Dudley huomautti, että näin ollen aluksen hallussapidon jatkamiselle ei ole perusteita.

Iran on koko ajan vaatinut tankkerinsa vapauttamista ja todennut, etteivät EU-pakotteet sido sitä.

Stena Bulkin toimitusjohtaja: Emme ota mitään itsestäänselvyytenä

Grace 1 -tankkerin kiinnioton jälkeen Iran otti kiinni Hormuzinsalmessa Britannian lipun alla seilanneen ruotsalaisvarustamon Stena Impero -aluksen, joka on miehistöineen yhä Iranin hallussa.

Ruotsalaisen Stena Bulkin toimitusjohtaja Erik Hånell kertoo STT:lle toivovansa, että myös Stena Imperon tilanteeseen löytyy ratkaisu Gibraltarin päätöksen jälkeen. Stena Imperon kiinniottoa pidettiin kostona Gibraltarinsalmen tapahtumista, mutta virallisesti Iran sanoi aluksen muun muassa törmänneen pienempään alukseen ja liikkuneen ilman transponderia.

–  Olemme täällä joka päivä toiveikkaita, mutta emme ota mitään itsestäänselvyytenä, Hånell sanoo STT:lle.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö ei ole ollut laisinkaan suorassa yhteydessä Iranin viranomaisten kanssa, vaikka aluksen kiinniotosta on kulunut noin kuukausi. Tieto kulkeutuu yhtiölle paljolti median kautta.

Hånell kertoo, että aluksen miehistö on fyysisesti hyvässä kunnossa. Miehistön jäsenet saavat olla yhteydessä sukulaisiinsa kerran päivässä. Sukulaiset ovat välittäneet tietoja tankkerin työntekijöiden kunnosta Stena Bulkille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi