Lauantai, 29.2.2020 
---
Ulkomaat

Cathay Pacific -lentoyhtiön toimitusjohtaja eroaa – yhtiö joutunut Manner-Kiinan silmätikuksi

  • STT
Hongkongilainen lentoyhtiö Cathay Pacific ilmoitti tänään, että sen toimitusjohtaja Rupert Hogg jättää tehtävänsä. Lentoyhtiö on joutunut viimeisen kahden viikon aikana myrskyn silmään Hongkongin mielenosoitusten vuoksi.

Manner-Kiina on ottanut yhtiön silmätikukseen sen jälkeen, kun osa yhtiön työntekijöistä antoi tukensa Hongkongin mielenosoituksille. Kiinalainen valtionmedia alkoi välittömästi julkaista lentoyhtiötä tuomitsevia artikkeleita, joissa kerrottiin, ettei Cathay Pacific ole pitänyt työntekijöitään tarpeeksi hyvin aisoissa.

Tämän lisäksi Kiinan ilmailuviranomainen muun muassa vaati yhtiötä estämään mielenosoituksia tukeneiden työskentelyn Manner-Kiinaan lentävillä tai Kiinan ilmatilan yli lentävillä lennoilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhtiö yritti rajoittaa tuhoja ja antoi muun muassa potkut neljälle työntekijälle, joilla oli kytköksiä mielenilmauksiin. Erotettujen joukossa oli muun muassa kaksi lentäjää. Cathay Pacific kertoi myös noudattavansa ilmailuviranomaisen uusia säännöksiä ja julkaisi sarjan Hongkongin kiisteltyä paikallishallintoa tukevia tiedotteita.

Toimenpiteet eivät kuitenkaan riittäneet pelastamaan toimitusjohtaja Hoggia, vaikka hänen on koettu kääntäneen lentoyhtiön tuottoisaksi kahden tappiollisen vuoden jälkeen.

Korvaaja löytyi "talon sisältä"

Lentoyhtiö kertoi perjantaina tiedotteessa, että Hogg jättää tehtävänsä ottaakseen yhtiön johtajana vastuun yrityksen ympärillä viime aikoina kehittyneistä tapahtumista.

–  Yhtiön hallitus uskoo, että nyt on oikea hetki uuden johdon viedä Cathay Pacificia eteenpäin, tiedotteessa kerrottiin.

–  Nämä ovat olleet haastavia viikkoja lentoyhtiölle ja on oikein, että Paul ja minä kannamme vastuun yhtiön johtajina, Hogg kertoi tiedotteessa.

Hoggin korvaa hongkongilaisen South China Morning Postin mukaan Augustus Tang Kin-wing. Tang on julkaisun mukaan huolto- ja tekniikkayritys Haecon toimitusjohtaja. Cathay Pacificin pääomistaja Swire Pacific omistaa Haecon.

South China Morning Postin mukaan Loon korvaajaksi nousee HK Expressin toimitusjohtajaksi tuoreeltaan nimitetty Ronald Lam Siu-por. Cathay Pacific kertoo, että yhtiö etsii uuden toimitusjohtajan vastikään hankitulle HK Express -halpalentoyhtiölleen.

Julkaisun mukaan Hogg ja Loo jättävät pestinsä virallisesti maanantaina.

Kiinan varoitus muille yrityksille

Myös Hongkongin lentokentällä järjestetty mielenosoitus aiheutti tällä viikolla päänvaivaa Cathay Pacificille, joka joutui uutistoimisto AFP:n mukaan perumaan 272 lentoa protestin vuoksi. Osa mielenosoittajista esti fyysisesti matkustajien pääsyn koneisiin.

Malesialaisen ilmailualan konsultointiyrityksen Endau Analyticsin perustaja Shukor Yusof kertoi AFP:n mukaan, että Cathay Pacificin kohtaama sensuuri oli varoitus muille yrityksille, ettei Manner-Kiina hyväksy toisinajattelua.

–  Cathay on vain alku, hän kertoi Bloomberg Newsille.

–  Kiina lähettää muille Hongkongin yhtiöille viestin, että sama voi tapahtua myös heille.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo yli kolme kuukautta.

Alun perin mielenosoitukset alkoivat kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Painostuksen myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa