Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

Kasvattajat pelkäävät, että EU-Mercosur-kauppasopimus tekee jauhelihaa belgialaisesta naudasta

  • STT
Naudankasvattajat pelkäävät halvan lihan tulvimista Eurooppaan ja katsovat, että EU:n laatustandardit ovat korkeammat kuin Latinalaisessa Amerikassa. Kuva: Lehtikuva/AFP Naudankasvattajat pelkäävät halvan lihan tulvimista Eurooppaan ja katsovat, että EU:n laatustandardit ovat korkeammat kuin Latinalaisessa Amerikassa. Kuva: Lehtikuva/AFP
Libramontin maatalousmessut ovat vuoden kohokohta Belgian naudanlihateollisuudelle, mutta tänä kesänä teollisuutta varjostaa huoli tulevasta. Kasvattajat, jotka ovat tulleet paikalle esittelemään belgiansininen-rotuista karjaansa, joutuvat pian kilpailemaan Etelä-Amerikan Pampan aroalueen karjatilojen kanssa.

Erityisesti naudankasvattajat katsovat, että EU:n laatustandardit ovat korkeammat kuin Latinalaisessa Amerikassa. Pelkona on, että halvan lihan tulviminen markkinoille ajaa kasvattajat päin seinää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olemme jo lähellä ylituotantoa kaikkialla Euroopassa ja myös (Belgian) Valloniassa. Brasilialainen liha on viimeinen asia, jota tarvitsemme. Erityisesti, kun olemme nähneet, millaisissa olosuhteissa sitä tuotetaan, varoittaa Hughes Falys, naudanlihantuottajien ja -kasvattajien liiton puheenjohtaja.

Unionin ja Mercosurin neuvottelut kestivät 20 vuotta. Brysselissä viranomaiset ovat tyytyväisiä sopimukseen, joka voi luoda eurooppalaiselle viennille neljän miljardin euron vuosisäästöt tullimaksuissa.

Euroopan unionin maat päättävät, ratifioidaanko sopimus ja pannaanko se täytäntöön.

"Huono diili"

–  Mercosurille ei sanota "kyllä, ehkä" tai "kyllä, jos". Mercosurille ei! julisti Vallonian alueen maatalousministeri Rene Collin aplodien saattelemana.

Collin ei välttämättä ole tuttu G20-huippukokouspiireissä tai Maailman kauppajärjestön (WTO) kokoontumisissa, mutta maailman kauppasopimusten neuvottelijat saattavat joutua kuuntelemaan Belgian ranskankielistä Vallonian aluetta, jossa asuu 3,6 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2016 alue viivästytti Belgiaa allekirjoittamasta EU:n ja Kanadan välistä Ceta-kauppasopimusta, ja se voi tehdä Brysselin elämän jälleen monimutkaiseksi.

Hän huomauttaa, että alueellinen parlamentti ja Euroopan parlamentin belgialaiset jäsenet voivat äänestää sopimuksen ratifiointia vastaan.

Euroopan komissio on yrittänyt tyynnytellä kasvattajia tuloksetta. Sopimuksessa on kaksi isoa lupausta alalle: kasvavaa naudantuontia rajoitetaan 99  000 tonniin vuodessa ja miljardi euroa siirretään sivuun eurooppalaisille tuottajille.

"Kasvattajat eivät ole enää etusijalla"

Maatalousmessujen osallistujat eivät ole vakuuttuneita lupauksista ja suhtautuvat pessimistisesti tulevaan, vaikka messuilla onkin esillä heille ylpeydenaihetta tuova karja.

–  Lapseni ja heidän puolisonsa ovat kiinnostuneita kasvattamaan viljelykasveja, mutta he ovat aika skeptisiä naudasta, sanoo Beatrice Ghyselen, 61-vuotias maatalousyrittäjä Valloniasta.

Perhe on ollut uranuurtaja limousin-rotuisen naudan kasvatuksessa Belgiassa, ja Ghyselenillä on yhä 300-päinen karja.

Naudanhinnat saattavat olla korkeat eurooppalaisissa kaupoissa, hän myöntää, mutta tuotannon kulut ovat yhä suhteellisesti korkeammat ja kasvattajien marginaali on tiukka.

Jean-Luc Pierret, 64, ja hänen poikansa Xavier ovat kasvattaneet karjaa luomurehulla Orgeossa, lähellä Libramontia vuodesta 1999.

Heidän Blonde d'Aquitaine -rotuinen karjansa on menestynyttä, mutta he eivät ole luottavaisia kaupallisen menestyksen jatkuvuuteen.

–  Minulla ei ole tästä hyvää tunnetta, Xavier sanoo tulevaisuudesta, jota hallitsevat suuret maailmankaupan ryhmittymät.

–  Minun näkökulmastani kasvattajat eivät ole enää etusijalla. Toivon nuorille rohkeutta, he tarvitsevat sitä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi