Tiistai, 17.9.2019 
Aila, Aili
Ulkomaat

Kosovon parlamentti hajoaa – tulossa ennenaikaiset vaalit

  • STT
Kosovossa kansanedustajat päättivät torstaina äänestyksessään hajottaa maan parlamentin. Äänestyksen lopputulos pakottaa presidentti Hashim Thacin järjestämään ennenaikaiset vaalit 45 päivän kuluessa.

Parlamentin hajottamista kannatti äänestyksessä 89 kansanedustajaa. Äänensä antoi 106 kansanedustajaa 120:sta.

Kosovon pääministeri Ramush Haradinaj erosi viime kuussa vastatakseen syytöksiin sotarikoksista. Haradinaj on entinen Kosovon vapautusarmeijan johtaja, ja hän toimi albanialaisten kapinallisten komentajana 1990-luvulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pääministerin eron jälkeen puolueet ovat yrittäneet sysätä alkuun epävirallista kampanjointia ja puheita mahdollisista liitoista.

Valtapuoluetta tökitään opposition su

Politiikan tutkijat uskovat, että Kosovon historian neljännet parlamenttivaalit voisivat ravistella valta-asetelmia maan hauraassa demokratiassa.

Aiemmin parlamentissa dominoivat entisten sota-ajan johtajien puolueet. Nyt parlamenttisalissa on puheita siitä, että oppositiossa olevat keskustaoikeistolainen ja vasemmistolainen puolue saattaisivat liittoutua keskenään.

Vaikka puolueilla ei ole kovinkaan paljon yhteistä, ne kykenisivät ehkä työntämään presidentti Thacin perustaman demokraattipuolueen oppositioon ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen, sanoi politiikan tutkija Ardian Collaku uutistoimisto AFP:lle. Demokraattipuolue on Kosovon suurin puolue.

–  Se olisi terveellistä maan demokratialle, Collaku totesi.

Kosovon edellisten, vuoden 2017 parlamenttivaalien jälkeen kesti useita kuukausia muodostaa hallitus.

Kosovo on vieläkin pattitilanteessa Serbian kanssa, joka edelleen torjuu entisen maakuntansa itsenäisyysjulistuksen vuodelta 2008.

Valtaosa länsimaista tunnustaa Kosovon itsenäisyyden, mutta Serbian liittolaiset Kiina ja Venäjä eivät. Tämä on tehokkaasti estänyt maan pääsyn YK:hon.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa