Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Ulkomaat

Ilmastoaktivistit eivät saaneet lennokkejaan ilmaan Heathrow'lla, useita pidätettiin

  • STT
Yhteensä 12 ihmistä on pidätetty epäiltynä yrityksestä häiritä Lontoon Heathrow'n lentokentän toimintaa lennokeilla perjantaina, kertoi Lontoon poliisi Twitterissä.

Heathrow Pause -ryhmä kampanjoi lentokentän kolmannen kiitotien rakentamista vastaan, jotta kentän päästöt eivät lisääntyisi. Sosiaalisessa mediassa julkaistussa videossa näkyy, miten yksi protestoija yrittää saada lennokkiaan ilmaan, mutta ei onnistu.

–  He häiritsevät. Emme saa signaalia läpi. Lentomatkustajat ovat tyytyväisiä, mutta me emme, sanoi protestoija videolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viranomaisten uskottiin häirinneen lennokkien ja niiden ohjaukseen tarkoitettujen laitteiden välisiä yhteyksiä. Poliisi ei suostunut vahvistamaan asiaa, vaan tyytyi toteamaan, että käynnissä on operaatio, jolla puututaan "epäsosiaaliseen käytökseen lentokentän alueella".

Vankilaa enemmän pelottaa maailman tuho

Ryhmän jäsen Sylvia Dell sanoi aiemmin päivällä, että ei pidä toimintaa rikollisena.

–  Olemme vain eräänlainen palohälytin, joka herättää ihmiset yöllä huomaamaan, että talo on tulessa, Dell sanoo. Hän kertoo oman aktivisminsa innoittajaksi YK-raportin, jonka mukaan maailman hallituksilla on 12 vuotta aikaa pysäyttää ilmastonmuutos ennen kuin se etenee vaaralliseksi.

Dellin mukaan häntä uhkaa vankila.

–  Se pelottaa minua, mutta minua pelottaa enemmän, että emme tee mitään ja annamme maailman tuhoutua.

Heathrow'n kentän tiedotteen mukaan liikenne oli tarkoitus pitää käynnissä mahdollisimman normaalisti.

–  Olemme samaa mieltä siitä, että meidän tulee toimia ilmastonmuutosta vastaan, mutta sen tulee tapahtua rakentavasti, kenttä sanoi kannanotossaan.

Lentokentällä on ollut aiemminkin lennokkiongelmia. Esimerkiksi tammikuussa lähtevät lennot keskeytettiin tunniksi lennokkihavainnon takia.

Myös Lontoon toisella suurella kentällä Gatwickissä on ollut samantapaisia tilanteita. Viime joulun alla Gatwickin lennot olivat keskeytyneenä kolme päivää, josta aiheutui noin tuhannen lennon peruutus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi