Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Ulkomaat

Ennakkosuosikki ja riippumaton ehdokas ilmoittivat selvinneensä jatkoon Tunisian presidentinvaaleissa

  • STT
Mediamoguli Nabil Karoui on käyttänyt televisiokanavaansa käynnistääkseen hyväntekeväisyyskampanjoita ja jakanut ruoka-apua köyhille. LEHTIKUVA/AFP Mediamoguli Nabil Karoui on käyttänyt televisiokanavaansa käynnistääkseen hyväntekeväisyyskampanjoita ja jakanut ruoka-apua köyhille. LEHTIKUVA/AFP
Tunisiassa ennakkosuosikki Nabil Karoui ja riippumaton ehdokas Kais Saied ilmoittivat sunnuntaina selvinneensä presidentinvaalien toiselle kierrokselle. Saied sanoi ovensuukyselyjen osoittavan, että hän voitti vaalien ensimmäisen kierroksen. Myös Karouin puolueen päämajan edustalla sadat ihmiset juhlivat ehdokkaansa pääsyä jatkoon. Karoui itse on ollut vajaat kaksi viikkoa vangittuna rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Kun äänistä oli maanantaina laskettu reilu neljännes, oli Saied johdossa 19 prosentin saaliilla. Karoui oli puolestaan napannut 14,9 prosenttia äänistä.

Kyseessä olivat toiset vapaat presidentinvaalit maassa sitten vuoden 2011 arabikeväänä tunnetun kansannousun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mediamoguli Karoui on käyttänyt televisiokanavaansa käynnistääkseen hyväntekeväisyyskampanjoita ja jakanut ruoka-apua köyhille. Vastustajat pitävät Karouita populistina. Hänen tukijansa taas väittävät, että hänen pidätyksensä olisi presidenttikisassa mukana olevan pääministeri Youssef Chahedin junailema.

Äänestysprosentti jäi matalaksi

Muita vahvoja ehdokkaita olivat islamistisen Ennahda-puolueen Abdelfattah Mourou ja pääministeri Chahed, joka edustaa vuoden alussa perustettua maallistunutta Tahya Tounes -puoluetta.

–  Vain vaaliviranomaiset voivat kertoa tulokset. En epäile ovensuukyselyjen tekijöitä, mutta heidän roolinaan ei ole kertoa varmoja totuuksia kansalle, muistutti Mouroun kampanjaa johtava Samir Dilou.

Mourou oli maanantaina kolmantena 13,1 prosentillaan äänistä, kun äänistä oli laskettu reilu neljännes.

Vaaleissa äänestettiin laiskasti, sillä äänestysprosentti jäi noin 45:een, kun se vuonna 2014 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella oli 64. Varsinkin nuoret jäivät pois uurnilta, mikä oli monille pettymys. Äänestyspaikoilla olleiden uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan uurnilla näkyikin vain vähän nuoria.

Vaaleissa oli noin seitsemän miljoonaa äänioikeutettua. Niiden sujumista valvoi 70  000 turvallisuusjoukkojen jäsentä. Lopulliset tulokset saataneen tiistaina.

Presidentinvaalien toinen kierros täytyy järjestää viimeistään 23. lokakuuta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi