Keskiviikko, 27.1.2021 
Viljo
Ulkomaat

Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen – "Turkin toimet pahentavat jo valmiiksi monimutkaista kriisiä"

  • STT
Suomi tuomitsee tiukasti Turkin hyökkäyksen Syyriaan, tiedottaa valtioneuvosto. Yksipuoliset toimet voivat hallituksen mukaan vaarantaa Isisin-vastaisessa taistelussa saavutettuja voittoja.

–  Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä. Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla, pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoo tiedotteessa.

Suomi tukee EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vaatimusta sotilastoimien keskeyttämisestä, sillä Syyrian konfliktiin ei ole löydettävissä sotilaallista ratkaisua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EU:n ulkoministerit ovat koolla ensi maanantaina. Suomi nostaa kokouksessa esille Turkin hyökkäyksen ja sen vaikutuksen pakolaistilanteeseen ja Syyrian humanitaarisiin tarpeisiin.

Jo aiemmin puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi, että uusia asevientilupia ei toistaiseksi myönnetä Suomesta Turkkiin.

Kaikkonen perusteli päätöstä Turkin hyökkäyksellä ja sillä, että Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina hätäistuntoon käsittelemään Turkin hyökkäystä kurdijoukkoja vastaan Syyrian pohjoisosassa, kertoivat diplomaattilähteet keskiviikkona.

Turvallisuusneuvoston koolle kutsumista olivat pyytäneet Belgia, Ranska, Saksa, Britannia ja Puola.

Keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Etelä-Afrikan Jerry Matthews Matjila vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. Lisäksi hänkin pyysi Turkkia itsehillintään sotilasoperaatioissa Syyriassa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan vaati Turkkia lopettamaan sotilasoperaation kurditaistelijoita vastaan Syyrian pohjoisosassa. Juncker myös sanoi, ettei EU aio osallistua Turkin suunnitteleman pakolaisten "turvavyöhykkeen" kustannuksiin Syyriassa.

Lisäksi Juncker kehotti Turkkia ja muita toimijoita itsehillintään.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini vaati Turkkia lopettamaan sotilastoimet. Syyrian kriisiin ei saada sotilaallisesti aikaan kestävää ratkaisua, Mogherini sanoi lausunnossaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Twitterissä luottavansa siihen, että Turkki harjoittaa toimissaan itsehillintää ja takaa, että äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa saavutetut hyödyt eivät vaarannu. Stoltenberg sanoi keskustelevansa Turkin presidentin kanssa asiasta perjantaina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi