Tiistai, 14.7.2020 
Alisa, Aliisa
Ulkomaat

Puolan hallituspuolue voitti vaalit – kristillisiä perhearvoja ajava puolue lisäsi paikkojaan alahuoneessa, menetti senaatissa

  • STT
Puolan täytyy muuttua enemmän, ja sen täytyy muuttua kohti parempaa, PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski kertoi puolueen kannattajille Varsovassa. LEHTIKUVA/AFP Puolan täytyy muuttua enemmän, ja sen täytyy muuttua kohti parempaa, PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski kertoi puolueen kannattajille Varsovassa. LEHTIKUVA/AFP
Puolan hallituspuolue on voittanut parlamenttivaalit selvällä enemmistöllä. Laki ja oikeus -puolue (PiS) saa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa.

Alustavien tulosten mukaan hallituspuolue onnistui säilyttämään enemmistöasemansa parlamentin alahuoneessa mutta menetti absoluuttisen enemmistönsä senaatissa. Opposition kansalaisfoorumin johtama vaaliliitto keräsi toiseksi eniten ääniä mutta menetti paikkojaan parlamenttiin neljän vuoden tauon jälkeen nousevalle vasemmistolle, joka oli kolmanneksi suurin ryhmittymä.

Viiden prosentin äänikynnyksen ylitti myös EU:ta vastustava, äärioikeistolainen libertaaripuolue.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meillä on edessämme neljä vuotta kovaa työtä. Puolan täytyy muuttua enemmän, ja sen täytyy muuttua kohti parempaa, PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski julisti puolueen kannattajille Varsovassa.

Puolan katolista kirkkoa lähellä oleva PiS otti vaalikampanjansa maalitauluksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Puolueen mukaan niiden ideologia uhkaa perinteisiä kristillisiä perhearvoja.

Kannatusta erityisesti maaseudulla

Kaczynskin luotsaamaa puoluetta kannatetaan erityisesti maaseudulla ja pienissä kaupungeissa etenkin maan kaakkoislaidalla. Liberaalimpi ja EU-myönteisempi oppositio puolestaan kerää äänensä suurista kaupungeista maan pohjois- ja länsiosista.

PiS onkin keskittynyt vähävaraisiin, maaseudulla asuviin äänestäjiin, jotka ovat kokeneet itsensä unohdetuiksi kommunistihallinnon kaatumisesta alkaneiden talousuudistusten aikana.

Vuonna 2015 valtaan noussut PiS on saanut myötätuulta vahvasta talouskasvusta ja muun muassa korottanut minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä. Avokätisen tukipolitiikan ansiosta monet äänestäjät ovat katsoneet läpi sormien puoluetta ravistelleita korruptioskandaaleja.

PiS:n suosion vaakakupissa ei näytä paljoa painavan se, että maahanmuuttoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kiivaasti vastustava kansallismielinen puolue ei jaa EU:n enemmistön käsitystä oikeusvaltiosta ja liberaalista demokratiasta.

Liberaalia demokratiaa rajoitetaan

PiS:iä on arvosteltu demokratian ja oikeusvaltion vastaisista pyrkimyksistä, joihin kuuluu yritys saada maan tuomioistuimet ja media poliitikkojen valvontaan. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että PiS:n selkeä voitto tarkoittaa, että se voi edistää kohuttuja uudistuspyrkimyksiään, mikä todennäköisesti kiristää välejä EU:n kanssa entisestään.

Varsovan yliopiston politiikan tutkija Anna Sosnowska-Materska arvioi, että puolueen voi odottaa rajoittavan liberaalia demokratiaa entisestään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi