Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Ulkomaat

Viktor Orbanin oikeistopuolue sai nenilleen Unkarin kunnallisvaaleissa – Budapestin pormestariksi opposition ehdokas

  • STT
Pääministeri Viktor Orban ja Budapestin tähänastinen pormestari Istvan Tarlos saapuivat pitämään puhetta vaalien jälkeen. LEHTIKUVA/AFP Pääministeri Viktor Orban ja Budapestin tähänastinen pormestari Istvan Tarlos saapuivat pitämään puhetta vaalien jälkeen. LEHTIKUVA/AFP
Unkarissa maan pääministeri Viktor Orban on kärsinyt ensimmäisen vaalitappionsa sitten vuoden 2010, kun hän nousi valtaan. Orban muutti valtaan astuttuaan vaalien sääntöjä siten, että opposition on ollut entistä vaikeampaa pärjätä pääministeripuolue Fidesziä vastaan.

Kun yli 92 prosenttia sunnuntain kunnallisvaalien äänistä oli laskettu, oli opposition ehdokas Gergerly Karacsony saanut niistä liki 51 prosenttia. Valtapuolue Fidesziä edustava istuva pormestari Istvan Tarlos oli puolestaan kerännyt hieman yli 44 prosenttia äänistä. Pääministeri Orban tuki vuodesta 2010 Budapestin pormestarina toiminutta 71-vuotiasta Tarlosia.

44-vuotias Karacsony kertoi hurraaville kannattajilleen, että Tarlos oli onnitellut uutta pormestaria puhelimitse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tuomme tämän kaupungin 1900-luvulta 2000-luvulle. Budapest tulee olemaan vihreä ja vapaa, tuomme sen takaisin Eurooppaan, Karacsony sanoi.

Karacsony on aiemmin verrannut Budapestin pormestarinvaaleja Istanbulin maaliskuisiin pormestarinvaaleihin. Kyseisissä pormestarivaaleissa oppositioehdokas Ekrem Imamoglu voitti Turkin presidentti Recep Tayyip Er doganin tukeman ehdokkaan.

–  Hallitus kunnioittaa Budapestin asukkaiden päätöstä, kommentoi Unkarin hallituksen edustaja pormestarivaalien tulosta paikallismedialle.

Opposition yhteisehdokkaat ylsivät voittoon muuallakin

Opposition yhteisiä ehdokkaita ylsi voittoon myös muissa kaupungeissa. Punavihreää Dialogi-puoluetta edustava budapestilaiskaupunginosan johtaja Karacsony nousi "kapinaliikkeen" keulakuvaksi voittaessaan oppositiopuolueiden järjestämän esivalinnan yhteisestä pormestariehdokkaasta.

–  Nämä vaalit osoittavat, että opposition yhteistyö toimii, kertoi analyytikko Andras Biro-Nagy.

–  Tämä on ensimmäinen halkeama Orbanin järjestelmässä, ja näyttää taatulta, että sama strategia jatkuu vuoteen 2020, Biro-Nagy lisää.

Paikallisvaaleissa valittiin niin pormestareita kuin muitakin paikallistason päättäjiä seuraavaksi viideksi vuodeksi. Opposition yhteistyö saattaa haastaa Orban maan seuraavissa parlamenttivaaleissa vuonna 2022.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa