Sunnuntai, 31.5.2020 
Helka, Helga
Ulkomaat

Kultakaivoksen onnettomuudessa kuoli ainakin 15 Siperiassa, lisäksi muutamia ihmisiä edelleen kateissa

  • STT
Kuolonuhrit olivat padon työntekijöitä. LEHTIKUVA/AFP/HANDOUT Kuolonuhrit olivat padon työntekijöitä. LEHTIKUVA/AFP/HANDOUT
Ainakin 15 ihmistä on kuollut padon murtumisen aiheuttamassa tulvassa kultakaivoksella Venäjällä Siperian Krasnojarskissa. Asiasta kertoi Venäjän hätätilaministeriö.

Kuolonuhrit olivat padon työntekijöitä, joiden asuintilat mutainen tulvavesi valtasi lauantaina aamulla paikallista aikaa. Lisäksi useita ihmisiä on viety sairaalaan, ja heistä osa on kriittisessä tilassa. Illalla muutamia ihmisiä oli edelleen kateissa.

Hätätilaministeriön edustajan Aliona Aleksishinan mukaan etsintä- ja pelastusoperaatiot jatkuvat yötä myöten. Hänen mukaansa kuusi ihmistä oli alkuillasta vielä kateissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hätätilaministeriö lähetti lähialueilta pelastushenkilöstöä paikalle auttamaan pelastustöissä. Yhteensä pelastustoimiin on osallistunut lähes 300 ihmistä, helikoptereita ja veneitä, mutta töitä haittasi alueen syrjäisyys. Avun toimittamista on valvonut Venäjän terveysministeri.

Presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov kertoo presidentin määränneen viranomaisia avustamaan uhreja ja selvittämään onnettomuuden aiheuttaja.

Tulva yllätti nukkujat

Viranomaiset eivät ilmeisesti edes tienneet koko padon olemassaolosta. Viranomaisten mukaan padon rakentamisessa ei ollut huomioitu turvallisuussääntöjä. Paikallishallinnon edustaja sanoi televisioidussa lausunnossaan, että pato oli rakennettu "joka ikisen säännön" vastaisesti. Asiasta on aloitettu rikostutkinta.

Padon omistaa yhtiö nimeltä Sibzoloto, joka ei ollut iltaan mennessä kommentoinut tapahtunutta.

Alueen viranomaisten mukaan noin 80 kaivoksella työskentelevää ihmistä asui tulvan alle jääneessä väliaikaisessa majoituksessa kaivostyömaan liepeillä.

Nimettömänä puhunut kaivoksella työskennellyt mies on kertonut Govorit Moskva -radiokanavalle, että onnettomuus tuli täytenä yllätyksenä.

–  Ihmiset olivat nukkumassa, ilmeisesti he eivät edes ymmärtäneet mitään, hän selitti.

Miehen mukaan alueella on neljä vastaavaa patoa ja pienempiä murtumia on tapahtunut aiemminkin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa