Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

Pohjois-Makedonian pääministeri haluaa maahansa ennenaikaiset vaalit EU-pettymyksen jälkeen

  • STT
Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittaminen on ollut Zaevin päätavoite. Lehtikuva/AFP Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittaminen on ollut Zaevin päätavoite. Lehtikuva/AFP
Pohjois-Makedonian pääministeri Zoran Zaev esittää maahan ennenaikaisia vaaleja. Kolme maata kaatoi myöhään torstai-iltana EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamisen Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa. Ranska, Tanska ja Hollanti estivät pitkään odotetun päätöksen, jonka puolesta myös Suomi on vedonnut EU-puheenjohtajamaana.

Zaev sanoi tiedonannossaan, että ennenaikaisilla vaaleilla kansalaiset saisivat päättää, millaisen tien maa valitsee.

Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvotteluiden aloittaminen on ollut myös Zaevin päätavoite.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Olemme EU:n historiallisen virheen uhreja, Zaev julisti aiemmin Brysselissä.

–  Olen pettynyt ja vihainen, ja tiedän, että koko väestö tuntee samalla tavalla, hän jatkoi tuolloin.

Pääministerin on tarkoitus tavata maan presidentti ja muut poliittiset johtajat sunnuntaina ja keskustella seuraavista askelista.

EU-komissio on suositellut jäsenyysneuvotteluiden aloittamista Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa, koska sen arvion mukaan maat olisivat siihen valmiit. Selvä enemmistö EU-maista yhtyy arvioon, mutta päätös neuvotteluiden avaamisesta vaatii yksimielisyyden.

"Älkää antako periksi"

EU-johtajat olivat kokouksen päätyttyä turhautuneita. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja huippukokouksia johtava Donald Tusk sanoivat suoraan, että Pohjois-Makedonian ja Albanian torjuminen on virhe.

EU-päättäjät palaavat asiaan ennen ensi vuoden toukokuussa pidettävää huippukokousta Kroatiassa.

– Haluan lähettää viestin pohjoismakedonialaisille ja albanialaisille, älkää antako periksi. Ymmärrän täysin turhautumisenne, koska te olette tehneet osanne ja me emme, Tusk sanoi.

EU on Tuskin mukaan monimutkainen, ja joskus päätöksenteko kestää liian pitkään.

– Minulla ei ole kerrassaan mitään epäilyksiä siitä, että jonain päivänä teistä tulee EU:n jäseniä, Tusk sanoi.

Sekä Tusk että Juncker osallistuivat viimeiseen huippukokoukseensa, sillä heidän kautensa ovat päättymässä.

Aamuyölle venyneessä huippukokouksessa harkittiin myös sitä, että päätös olisi tehty vain Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonia ei herätä jäsenmaissa yhtä paljon huolia kuin Albania, joka jatkaa oikeusjärjestelmänsä uudistamista. Tässä ei kuitenkaan onnistuttu.

Iso este Pohjois-Makedonian jäsenyyden tieltä poistui, kun maa sopi 27 vuotta jatkuneen kiistan nimestään Kreikan kanssa. Albania jätti jäsenyyshakemuksensa vuonna 2009 ja Makedonia jo vuonna 2004.

Länsi-Balkanin maista pisimmällä ehdokasputkessa ovat Montenegro ja Serbia, joiden kanssa EU käy jo neuvotteluita. Albania ja Pohjois-Makedonia ovat virallisia ehdokasmaita, kun taas Bosnia ja Hertsegovina sekä Kosovo ovat mahdollisia ehdokkaita.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa