Keskiviikko, 15.7.2020 
Rauni, Rauna
Ulkomaat

Francon jäännökset siirretään tänään pois Kaatuneiden laaksosta

  • STT
Franco on tähän asti ollut haudattuna Kaatuineiden laaksoon lähellä Madridia. Lehtikuva/AFP Franco on tähän asti ollut haudattuna Kaatuineiden laaksoon lähellä Madridia. Lehtikuva/AFP
Espanjan edesmenneen diktaattorin Francisco Francon jäännösten siirtäminen Kaatuneiden laakson mausoleumista on alkanut. Espanjan hallituksen edustajan mukaan Francon omaiset olivat paikalla todistamassa haudan avaamista.

Franco on tarkoitus haudata huomiota herättämättömämpään paikkaan perhehautaan vaimonsa viereen El Pardoon Madridin pohjoispuolelle.

Maaliskuussa hallitus ilmoitti, että Francon jäännökset siirretään pois Kaatuneiden laaksosta Madridin länsipuolelta. Hallituksen mukaan Espanja ei voi "jatkaa diktaattorin perinnön ylistämistä" mausoleumissa, josta on tullut turistien ja äärioikeistolaisten suosima nähtävyys.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeus hylkäsi aiemmin kaikki Francon omaisten vaatimukset päätöksen pyörtämisestä.

Francon jälkeläiset olisivat halunneet, että tämän jäännökset joko pysyvät Valle de los Caidosissa (Kaatuneiden laaksossa) tai jos se ei ole mahdollista, ex-diktaattori haudattaisiin Almudenan katedraaliin Madridissa, jonne on haudattu Francon tytär. Hallitus pelkäsi kuitenkin liian keskeisen hautapaikan vetävän paikalle natseja ja äärioikeistolaisia.

Valle de los Caidosin mausoleumi rakennettiin vuosina 1940–1959, ja sitä oli tekemässä muiden muassa kymmeniätuhansia poliittisia vankeja. Sinne on haudattu yli 33  000 Espanjan sisällissodassa kaatunutta.

Franco hallitsi Espanjaa vuosina 1939–1975.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi