Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

Sanomalehti New York Times: Kurdijoukkojen osuus Isisin johtajan tappoiskussa oli merkittävä

Syyrian kurdijoukkojen osuus äärijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin tappoiskussa oli merkittävä, kertoivat Yhdysvaltain nimettömät viranomaiset sanomalehti New York Timesille tiistaina.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiittänyt kurdeja avusta mutta korostanut Yhdysvaltain roolia operaatiossa. Kurdien lisäksi Trump jakoi kiitoksia muun muassa Venäjälle ja Turkille, joiden osuus operaatiossa on ollut varsin hämärän peitossa.

NYT:n haastattelemien lähteiden mukaan kurdien osuus oli "merkittävämpi kuin muiden maiden yhteensä".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiuhaan olinpaikkaansa vaihtaneen Isis-johtajan kannoilla oltiin kuukausia, kertoi Syyrian kurdijohtoisten SDF-joukkojen edustaja maanantaina. Al-Baghdadin henkilöllisyys varmennettiin lopulta tämän alushousuista, jotka peitetehtävissä toiminut agentti oli onnistunut saamaan haltuunsa.

SDF oli Yhdysvaltain johtaman liittouman pääkumppani vuosia kestäneessä Isisin vastaisessa taistelussa Syyriassa. SDF:n edustajan mukaan al-Baghdadin tappoiskuun johtaneet tiedustelutiedot olivat pitkälti kurdijoukkojen hankkimia.

Haavoittunut Yhdysvaltain sotilaskoira palasi tehtäviinsä

Isis-johtajan tappoiskussa haavoittunut Yhdysvaltain maavoimien koira on palannut takaisin palvelukseen.

Trumpin mukaan koira oli jahdannut al-Baghdadia tunneliin, jossa äärijärjestön johtaja tappoi itsensä ja kolme lasta räjähdevyöllä. Koira haavoittui lievästi räjähdyksessä.

Koira, jonka nimeä maavoimat ei ole suostunut toistaiseksi paljastamaan, on saanut myös presidentillisiä kehuja. Trump muun muassa tviittasi maanantaina koiran kuvan ja kehui tätä isoin kirjaimin mahtavasta työstä.

Operaatiossa ei haavoittunut Yhdysvaltain sotilaita.

Al-Baghdadin jäänteet haudattiin mereen, kertoivat Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin lähteet maanantaina. Pentagon ei kertonut, mihin ja milloin jäänteet haudattiin.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta