Lauantai, 30.5.2020 
Pasi
Ulkomaat

Epäonnistuneesta salamurhayrityksestä Hitleriä vastaan 80 vuotta

  • STT
Hitlerin salamurhaa yrittäneen Georg Elserin muistomerkki. LEHTIKUVA / AFP Hitlerin salamurhaa yrittäneen Georg Elserin muistomerkki. LEHTIKUVA / AFP
Saksassa muistetaan tänään Georg Elseriä, joka yritti surmata Adolf Hitlerin 80 vuotta sitten Münchenissä. Hitler pelastui täpärästi, koska hän oli poistunut natsien tilaisuudesta Bürgerbräukeller-oluttuvassa etuajassa vain 13 minuuttia ennen Elserin virittämän pommin räjähtämistä.

Pommi-iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

Elser pyrki marraskuussa 1939 tehdyn pommi-iskun jälkeen Sveitsiin, mutta jäi melko pian kiinni ja joutui lopulta keskitysleirille. Hänet teloitettiin kuitenkin vasta toisen maailmansodan loppupäivinä syksyllä 1945.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Halusin estää sodan, Elser perusteli tekoaan kuulustelupöytäkirjojen mukaan.

Hän vakuutti toimineensa yksin, mutta natsikoneisto kertoi julkisuudessa sille sopivampaa versiota, jonka mukaan Elser oli ollut tekijä Hitlerin poliittisten vastustajien ja Britannian salaisen palvelun punomassa juonessa.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier paljasti alkuviikosta Elserin muistomerkin tämän synnyinkunnassa Hermaringenissä Etelä-Saksassa. Steinmeierin mukaan Elser oli poikkeuksellisen rohkea mies, joka näki, mihin Saksa on menossa ja päätti toimia sen estämiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa