Perjantai, 27.11.2020 
Hilkka
Ulkomaat

Tuomari päätti: Brasilian ex-presidentti vapautuu vankilasta

  • STT
Lula on ollut vankilassa sen jälkeen, kun hän sai liki yhdeksän vuoden tuomion korruptiosta vuosi sitten huhtikuussa. Pari kuukautta aikaisemmin hän oli jo saanut liki 13 vuoden tuomion, joka sekin tuli korruptiosyytöksistä. LEHTIKUVA/AFP Lula on ollut vankilassa sen jälkeen, kun hän sai liki yhdeksän vuoden tuomion korruptiosta vuosi sitten huhtikuussa. Pari kuukautta aikaisemmin hän oli jo saanut liki 13 vuoden tuomion, joka sekin tuli korruptiosyytöksistä. LEHTIKUVA/AFP
Brasiliassa korruptiosta tuomittu entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva, 74, on pääsemässä vapaaksi vankilasta. Tuomari teki virallisen päätöksen Lulan vapauttamisesta perjantai-iltana Suomen aikaa.

Maan korkein oikeus kumosi perjantaina päätöksen, jonka mukaan rikoksesta tuomitut joutuvat vankilaan, jos heidän ensimmäinen valituksensa tuomiosta hylätään. Päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen luvuin 6–5.

Uuden tulkinnan mukaan tuomitut pysyvät vapaina siihen saakka, kunnes he ovat käyttäneet kaikki valitusmahdollisuutensa. Arvostelijoiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että varakkaat tuomitut pystyvät vetkuttamaan tuomioidensa toimeenpanoa vuosikausia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeusistuimet joutuvat nyt arviomaan uudestaan noin 5  000 tuomitun tapaukset.

Lulan asianajajat ovat vaatineet päämiehensä välitöntä vapauttamista.

–  Julmuus päättyy nyt. Tulemme jatkamaan taisteluamme oikeuden puolesta. Totuus tulee voittamaan, iloitsi Lulan perustaman työväenpuolueen puheenjohtaja Gleisi Hoffmann Twitterissä korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

"Lula voi mädäntyä vankilassa"

Lula on ollut vankilassa sen jälkeen, kun hän sai liki yhdeksän vuoden tuomion korruptiosta vuosi sitten huhtikuussa. Pari kuukautta aikaisemmin hän oli jo saanut liki 13 vuoden tuomion, joka sekin tuli korruptiosyytöksistä. Lisäksi useita muita korruptiojupakkaan liittyviä oikeusjuttuja on edelleen käsittelyssä.

Lula on kiistänyt kaikki syytökset. Lulan mukaan kyseessä on poliittinen ajojahti, jolla hänet pelattiin syrjään presidentinvaaleista. Vaalit voittanut nykyinen presidentti Jair Bolsonaro on todennut yksiselitteisesti toivovansa, että Lula "mätänee vankilassa loppuikänsä".

Vaikka Lula pääsee vapaaksi, hän ei voi osallistua politiikkaan, koska hänet on tuomittu vakavasta rikoksesta. Tämäkin asia voi kuitenkin muuttua, sillä Brasilian korkeimman oikeuden on määrä päättää pian, oliko nykyinen oikeusministeri Sergio Moro esteellinen, kun hän oli mukana tuomitsemassa Lulaa vankilaan.

Moro on kiistänyt oletuksen esteellisyydestään.

Vain tänään! Tilaa Digi-Karjalainen vuodeksi 99euroa