Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Ulkomaat

USA:n viranomaiset uskovat löytäneensä syyllisen sähkötupakoitsijoiden kuolemiin liitettyyn keuhkosairauteen

  • STT
Yhdysvalloissa on ilmennyt jo yli 2 000 tapausta, joissa potilaan keuhkovaurio on liitetty sähkötupakan käyttöön. LEHTIKUVA/AFP Yhdysvalloissa on ilmennyt jo yli 2 000 tapausta, joissa potilaan keuhkovaurio on liitetty sähkötupakan käyttöön. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvalloissa terveysviranomaiset uskovat löytäneensä sähkötupakoitsijoiden kuolemiin liitetyn keuhkosairauden aiheuttajan. Viranomaisten mukaan syyllinen on E-vitamiiniasetaatti, jota on käytetty höyrystinlaitteissa.

Yhdysvalloissa on ilmennyt jo yli 2  000 tapausta, joissa potilaan keuhkovaurio on liitetty sähkötupakan käyttöön. Potilaista ainakin 39 on kuollut.

Öljymäistä E-vitamiiniasetaattia käytetään toisinaan kannabisnesteiden kanssa sähkötupakassa. Viranomaiset ovat jo aiemmin epäilleet, että vaurioista merkittävä osa liittyy kannabisnesteiden käyttöön, mutta nyt tulos saa vahvistusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tautien kontrolliin ja ehkäisemiseen keskittyvä CDC-virasto testasi 29 keuhkosairauteen sairastunutta potilasta ja kaikista löytyi E-vitamiiniasetaattia.

–  Muita mahdollisia myrkkyjä ei ole testeissä toistaiseksi löytynyt, CDC:n varapääjohtaja Anne Schuchat totesi.

E-vitamiiniasetaattia käytetään monissa ruuissa ja kosmetiikkatuotteissa, kuten voiteissa. Se aiheuttaa kuitenkin hengitettäessä häiriöitä keuhkojen toiminnassa.

CDC:n mukaan lisätutkimukset ovat tarpeen, jotta syyllisestä voidaan olla täysin varmoja. Viraston mukaan on mahdollista, että keuhkosairauksien taustalla on useampia myrkkyjä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa