Tiistai, 14.7.2020 
Alisa, Aliisa
Ulkomaat

Suurlähettiläs uhkaa estää ruotsalaisministerien pääsyn Kiinaan, jos nämä osallistuvat sananvapauspalkintoseremoniaan

  • STT
Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs Gui Congyou sanoo ruotsalaismedioille, että sananvapauspalkintoseremoniaan osallistuvat ministerit eivät ole tervetulleita Kiinaan. Ruotsin Pen on myöntänyt sananvapauspalkinnon kustantaja ja toisinajattelija Gui Minhaille, joka on vangittuna tuntemattomassa paikassa Kiinassa.

Kulttuuriministeri Amanda Lind on ilmoittanut saapuvansa jakamaan palkinnon. Suurlähettilään mukaan tämä tarkoittaa, että ministeri tai muut kulttuuriasioista vastaavat Ruotsin hallinnossa eivät pääse Kiinaan.

–  Pyydämme, etteivät Ruotsin hallituksen edustajat osallistu palkintogaalaan. Jos näin kuitenkin käy, se vahingoittaa maidemme ystävällisiä suhteita, Gui sanoi uutistoimisto TT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sama koskee suurlähettilään mukaan myös pääministeri Stefan Löfveniä, jos tämä osallistuu tilaisuuteen. Löfven sanoi aiemmin, ettei Ruotsi aio taipua lähettilään uhkailuun.

–  Meillä on Ruotsissa sananvapaus, ja se pitää. Piste, Löfven sanoi Ruotsin televisiolle.

Kiinalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen Gui Minhain kohtalo on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä jo pitkään.

Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjankustantajasta, jotka ovat joutuneet Kiinassa vaikeuksiin julkaistuaan juorukirjoja maan johdosta.

Vangittua Gui Minhaita edustaa kello 19 Suomen aikaa Tukholmassa alkavassa tilaisuudessa tyhjä tuoli.

–  Ruotsin Pen saa tietysti myöntää palkinnon kenelle haluaa ja ilman ulkopuolista vaikutusta. Minulle kulttuuri- ja demokratiaministerinä on itsestään selvää olla paikalla tilaisuudessa, kulttuuriministeri Lind kommentoi asiaa.

Lähteinä myös SVT ja Svenska PEN.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi