Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Ulkomaat

Bolivian sisäministeri väitti mielenosoitusten vähentyneen puoleen

  • STT
Levottomuudet ovat piinanneet Boliviaa viime päivinä. Lehtikuva/AFP Levottomuudet ovat piinanneet Boliviaa viime päivinä. Lehtikuva/AFP
Bolivian levottomuudet ovat vähentyneet huomattavasti, kertoo maan väliaikaishallitus. Väliaikaishallituksen sisäministerin Arturo Murillon mukaan välikohtauksien määrä on puolittunut.

Sisäministerin väitteistä huolimatta yhteenotot ovat jatkuneet ainakin osassa maata. Bolivian keskiosassa Cochabamban kaupungin ympäristössä ainakin yhdeksän ihmistä on saanut surmansa kokaviljelijöiden ja viranomaisten välisissä yhteenotoissa, kertovat ihmisoikeusjärjestöt. Yhteenotot alkoivat perjantaina.

Hallituksen mukaan kuolleita olisi vain viisi. Murillo raivostutti oppositioryhmät väittämällä, että kokaviljelijät olisivat itse ampuneet tovereitaan saadakseen sympatiaa. Inter-American Commission on Human Rights ( IACHR) -ihmisoikeusjärjestö ei kuitenkaan ole löytänyt tutkimuksissaan mitään näyttöä Murillon väitteiden tueksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

IACHR:n edustajan Thomas Beckerin mukaan kaikki uhrit oli ammuttu, eikä hän kymmeniä ihmisiä haastateltuaan ollut löytänyt mitään vihjeitä siitä, että kellään muilla kuin viranomaisilla olisi ollut yhteenotoissa aseita.

Pitkään jatkuneet levottomuudet ovat saaneet aikaan sen, että monin paikoin on pulaa ruuasta ja polttoaineesta.

Senaatin apulaispuhemiehestä Jeanine Anezista tuli viime viikolla Bolivian väliaikainen presidentti. Hän on luvannut, että maassa järjestetään uudet vaalit mahdollisimman pian.

Boliviaa pitkään johtanut Evo Morales erosi runsas viikko sitten pitkään jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoitukset alkoivat vaalivilppiepäilystä. Morales sai turvapaikan Meksikosta.

Moralesin mukaan hänet syrjäytettiin vallankaappauksella.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi