Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Ulkomaat

Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija ampui alas salaliittoteorioita

  • STT
Valkoisen talon entistä Venäjä-asiantuntijaa Fiona Hilliä kuultiin presidentti Trumpin virkarikostutkinnassa. LEHTIKUVA/AFP Valkoisen talon entistä Venäjä-asiantuntijaa Fiona Hilliä kuultiin presidentti Trumpin virkarikostutkinnassa. LEHTIKUVA/AFP
Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija moitti torstaina republikaaneja salaliittoteorioihin uskomisesta. Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa kuullun Fiona Hillin mukaan osan republikaaneista toistama tarina siitä, että Ukraina olisi jotenkin salassa sotkeutunut Yhdysvaltain taannoisiin presidentinvaaleihin, on fiktiivinen.

–  Kuulemani perusteella osa teistäkin tässä komiteassa vaikuttaa uskovan, että Venäjä ja sen turvallisuuspalvelu ei toteuttanut kampanjaa maatamme vastaan – ja ehkä jotenkin, jostain syystä Ukraina teki niin. Tämä on fiktiivinen tarina, jonka on sepittänyt ja jota on levittänyt Venäjän turvallisuuspalvelu itse, Hill sanoi avauspuheenvuorossaan.

Hillin mukaan on kiistatta todistettu, että Venäjä hyökkäsi systemaattisesti Yhdysvaltojen demokraattisia instituutioita vastaan vuonna 2016.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Onnistuneen vaikutuskampanjan jäljet ovat ilmeisiä maassamme yhä. Maatamme revitään kahtia. Totuutta kyseenalaistetaan.

Hillin mukaan Venäjän tiedustelupalvelut yrittävät parhaillaan sotkeutua myös ensi vuoden presidentinvaaleihin ja aika suunnitelman estämiseksi alkaa loppua. Hän vetosi republikaaneihin, jotta nämä eivät levittäisi poliittisesti motivoituja valheita, jotka selvästi ajavat Venäjän etuja.

Hill on riippumaton ulkopolitiikan asiantuntija, joka on palvellut sekä demokraatti- että republikaanipresidenttejä. Hänet pestattiin kansalliseen turvallisuusneuvostoon toissa vuonna Venäjän ja Euroopan asiantuntijaksi. Hänen toimialaansa kuului myös Ukraina.

Trump levittänyt salaliittoteoriaa

Lukuisten todistajanlausuntojen mukaan presidentti Trump uskoo, että Venäjän sijasta Ukraina sotkeutui vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Tämän salaliittoteorian mukaan Trumpin demokraattivastustajat piilottivat Ukrainaan salaisen palvelimen, jota hallitsi kyberturvallisuusyhtiö Crowdstrike.

Kummankaan väitteen tueksi ei ole esitetty minkäänlaista todistusaineistoa, mutta Trump ja hänen henkilökohtainen juristinsa Rudy Giuliani ovat painostaneet Ukrainaa avaamaan asiasta tutkinnan. Trump otti asian puheeksi myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa, josta koko virkarikostutkinta käynnistyi.

Torstaina tutkinnassa kuultiin myös Ukrainassa työskennellyttä yhdysvaltalaisdiplomaattia David Holmesia. Hänen todistuksensa tuki sitä, mitä Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi kuulemisessa päivää aiemmin.

Sondlandin mukaan Ukrainan sotilasapu oli sidottu maan käynnistämään tutkintaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja tämän pojasta Hunter Bidenista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi