Sunnuntai, 17.1.2021 
Toni, Anton, Antto
Ulkomaat

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen oikeusvaliokunta hyväksyi Trumpin virkasyytteen

  • STT
Oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Jerry Nadler kuvasi päivää vakavaksi ja surulliseksi. LEHTIKUVA/AFP Oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Jerry Nadler kuvasi päivää vakavaksi ja surulliseksi. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvalloissa edustajainhuoneen oikeusvaliokunta hyväksyi perjantaina presidentti Donald Trumpin kaksikohtaisen virkasyytteen. Äänestys noudatteli puoluerajoja niin, että virkasyytteen puolesta äänesti 23 demokraattia ja sitä vastaan 17 republikaania.

Trumpia halutaan syyttää vallan väärinkäytöstä sekä kongressin työn estämisestä.

–  Tänään on vakava ja surullinen päivä, sanoi oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Jerry Nadler äänestyksen jälkeen perjantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valiokunta suositti, että demokraattienemmistöinen edustajainhuone hyväksyy virkasyytteen molemmat kohdat. Jos ja kun näin tapahtuu, asia etenee senaatin ratkaistavaksi. Senaatissa republikaaneilla on enemmistö, ja sen odotetaan tukevan oman puolueen presidenttiä.

Trumpin mukaan valiokunnan äänestys oli häpeäksi Yhdysvalloille. Virkasyyteprosessia Trump on luonnehtinut häneen kohdistetuksi noitavainoksi.

Republikaanit puhuivat "lynkkauskokouksesta"

Torstai-iltana paikallista aikaa Nadler siirsi odottamatta oikeusvaliokunnan äänestystä. Hän sanoi haluavansa antaa valiokunnan jäsenille aikaa "tarkastella omaatuntoaan" presidenttiä vastaan esitettyjen todisteiden kohdalla.

Säikähtäneet republikaanit syyttivät Nadleria "lynkkauskokouksen" johtamisesta. Demokraatit puolestaan sanoivat, etteivät halua kuulla syytöksiä siitä, että tärkeä presidentin vastainen toimi olisi tehty sydänyöllä.

Perjantaina valiokunnan demokraattijäsen Pramila Jayapal sanoi, ettei toimi Trumpin henkilöä vastaan.

–  Tämä on äänestys perustuslain puolesta ja "meidän, kansan puolesta", hän sanoi siteeraten perustuslain esipuhetta.

Republikaanit ovat ryhmittyneet presidentin ympärille ja sanovat, ettei Trump ole tehnyt mitään väärää.

–  Tämä on todella irvikuva Amerikasta, ja se repii Amerikkaa hajalle, sanoi republikaanien Debbie Lesko äänestyksen jälkeen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi