Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Ulkomaat

Ministeri ilmoitti Japanissa ensimmäistä kertaa jäävänsä isyyslomalle

  • STT
Shinjiro Koizumi aikoo olla tuoreen pienokaisensa kanssa kaksi viikkoa, mutta ei yhtäjaksoisesti, vaan jaksottaen vapaansa kolmen kuukauden ajalle. LEHTIKUVA / AFP / TOSHIFUMI KITAMURA Shinjiro Koizumi aikoo olla tuoreen pienokaisensa kanssa kaksi viikkoa, mutta ei yhtäjaksoisesti, vaan jaksottaen vapaansa kolmen kuukauden ajalle. LEHTIKUVA / AFP / TOSHIFUMI KITAMURA
Japanin ympäristöministeristä Shinjiro Koizumista, 38, tuli keskiviikkona maansa historian ensimmäinen ministeri, joka ilmoitti julkisesti jäävänä isyysvapaalle.

Koizumi aikoo olla tuoreen pienokaisensa kanssa kaksi viikkoa, mutta ei yhtäjaksoisesti, vaan jaksottaen vapaansa kolmen kuukauden ajalle ja tehden mahdollisesti isyysvapaapäivinäänkin etätöitä.

Japanin laki tarjoaisi miehille hyvät mahdollisuudet isyysvapaaseen, mutta niitä ei käytä juuri kukaan. Isyysvapaata saisi vuoden, ja sen jälleenkin pienokaisen kanssa olisi mahdollista olla aina puoli vuotta kerrallaan, jos hoitopaikkaa ei ole tarjolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilastojen mukaan vain kuusi prosenttia isistä on Japanissa ottanut isyyslomaa. Isyyslomalla olijoistakin yli 70 prosenttia oli poissa töistä alle kaksi viikkoa.

Suurin syy isyysloman hyljeksimiseen on työyhteisön paine ja pilkka kotiin jääviä isiä kohtaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi