Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Ulkomaat

Edustajainhuone lähetti Trumpin virkarikossyytteet senaatin käsittelyyn

  • STT
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi saapui kongressiin ennen edustajainhuoneen äänestystä. LEHTIKUVA/AFP Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi saapui kongressiin ennen edustajainhuoneen äänestystä. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain edustajainhuone on päättänyt lähettää presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteet senaatin käsittelyyn. Äänestyspäätös oli odotettu, sillä edustajainhuoneessa on demokraattienemmistö. Päätös tehtiin puoluerajojen mukaisesti äänin 228–193.

Trumpin viraltapanopäätös vaatisi taakseen kaksi kolmannesta senaattoreista. Sen onnistuminen on erittäin todennäköistä, sillä republikaaneilla on enemmistö senaatissa. Todennäköisenä pidetään, että Trump vapautetaan syytteistä parissa viikossa.

Virkasyytteiden nostamisesta päätettiin edustajainhuoneessa jo joulukuussa, mutta asian viemistä senaattiin oli tähän asti lykätty.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Trumpia vastaan nostettujen syytteiden ensimmäinen kohta koskee vallan väärinkäyttöä ja toinen kongressin toiminnan estämistä. Ensimmäisessä kohdassa on kyse Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kiistanalaisesta puhelinkeskustelusta. Trumpin epäillään jäädyttäneen Ukrainan sotilasavun, jotta hän voisi kiristää Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Trumpin demokraattivastustajan Joe Bidenin pojasta.

Trumpia syytetään myös kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana, koska hän esti todistusaineiston ja todistajalausuntojen toimittamisen tutkimukseen.

Syyttäjäpuolta johtaa oikeudenkäynnissä edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff. Asiasta kertoi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi aiemmin keskiviikkona. Schiff johti myös edustajainhuoneen tutkintaa, jonka päätteeksi Trumpia vastaan nostettiin syytteet.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi