Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Ulkomaat

Ulkovallat sopivat pysyvänsä erossa Libyan kriisistä ja pitävänsä asevientikiellon voimassa

  • STT
Libyan kriisiä käsittelevää kokousta Berliinissä emännöi Saksan liittokansleri Angela Merkel, ja siihen osallistuivat muiden muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogan ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. LEHTIKUVA/AFP Libyan kriisiä käsittelevää kokousta Berliinissä emännöi Saksan liittokansleri Angela Merkel, ja siihen osallistuivat muiden muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogan ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. LEHTIKUVA/AFP
Ulkovallat sitoutuivat sunnuntaina Berliinin Libya-huippukokouksessa olemaan sekaantumatta Libyan asioihin. Samalla sovittiin, että Libyan asevientikielto pysyy voimassa.

–  Sovittiin, että asevientikieltoa kunnioitetaan ja sitä valvotaan tehokkaasti, vakuutti kokousta emännöinyt Saksan liittokansleri Angela Merkel. Merkelin mukaan pitävän kiellon aikaansaaminen on tärkeää, jotta maahan saadaan sen kautta myös pitävä tulitauko.

Merkel korosti, että Libyan kriisi voidaan ratkaista vain poliittisilla toimilla. Sotatoimet ainoastaan pitkittävät Libyan kansan kärsimyksiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tilanne Libyassa on epätoivoinen: tulitauon pitämistä ei ole helppo varmistaa. Toivon kuitenkin, että tämän päivän huippukokouksen myötä luomme mahdollisuuden sille, että tulitauko pitäisi pitempään, Merkel sanoi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan muistutti, ettei sotapäällikkö Khalifa Haftarin ja Libyan kansainvälisesti tunnustettua hallintoa johtavan Fayez al-Sarrajin välille syntynyt kokouksessa merkittävää keskusteluyhteyttä.

–  Tästäkin huolimatta Libyan kriisin osapuolet ovat ottaneet pienen askeleen eteenpäin, Lavrov myönsi.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell korosti, että mahdollisen tulitauon ja asevientikiellon pitävyyttä valvomaan olisi syytä lähettää kansainvälisiä tarkkailijoita. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toppuutteli kuitenkin Borrellia.

–  Sellaista ei voi valvoa, mitä ei ole olemassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan painotti ennen kokouksen alkua, että avaimet kriisin ratkaisuun ovat ennen muuta Haftarilla.

–  Poliittinen ratkaisu ja sen eri vaiheiden toimeenpano vaativat, että Haftar lopettaa vihamielisen suhtautumisensa, Erdogan sanoi turkkilaisen Anadolu-uutistoimiston mukaan ennen kokouksen alkua.

Erdogan kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun hän oli keskustellut Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Venäjä ja Turkki toimivat välittäjinä, kun Libyaan neuvoteltiin tulitauko aikaisemmin tässä kuussa. Se ei kuitenkaan ole pitänyt, ja osapuolet ovat syytelleet toisiaan sen rikkomisesta.

–  Emme kuitenkaan ole menettäneet toivoamme sen suhteen, että vuoropuhelua jatkettaisiin, ja yritämme pyrkiä ratkaisemaan konfliktin, Putin sanoi. Putin painotti myös, että Libyan riisin ratkaiseminen on Euroopalle tärkeää, koska maan sekasorto on sysännyt liikkeelle pakolaistulvan Lähi-idästä ja Afrikasta Eurooppaan.

"Libyasta ei saa tulla uutta Syyriaa"

Ulkomaiden sekaantumisen vähentämistä Libyan asioihin vaati jo lauantaina YK:n Libyan-erityislähettiläs Ghassan Salame.

–  Kaikki ulkomainen sekaantuminen voi tarjota särkylääkettä lyhyellä tähtäimellä, mutta Libya tarvitsee nyt sekaantumisen lopettamista, erityislähettiläs kuvaili.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas alleviivasi neuvotteluiden tärkeyttä kokouksen alla.

–  Meidän on varmistettava, ettei Libyasta tule toista Syyriaa, hän sanoi.

Monet aseelliset ryhmät ovat ottaneet yhteen siitä asti, kun maan silloisen diktaattorin Muammar Gaddafin hallinto kukistui vuoden 2011 kansannousussa. Taisteluissa on kuollut ainakin 2  000 sotilasta ja yli 280 siviiliä. Haftarin joukot ovat viime aikoina onnistuneet valloittamaan suuria alueita Libyassa, ja kansainvälisesti tunnustettu hallinto on vaarassa kaatua.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi