Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Ulkomaat

Maailman talousfoorumissa esiintyvät tänään Trump ja Thunberg – Marin tapaa yritysjohtajia

  • STT
Maailman talousfoorumi alkaa tänään Sveitsin Davosissa. LEHTIKUVA / AFP Maailman talousfoorumi alkaa tänään Sveitsin Davosissa. LEHTIKUVA / AFP
Maailman talousfoorumi alkaa tänään Sveitsin Davosissa. Tapahtuma kokoaa liike-elämän, hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajat keskustelemaan muun muassa taloudesta, ilmastonmuutoksesta ja hyvinvoinnista.

Tänään puhujalavalle astelevat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan varapääministeri Han Zheng. Paneelikeskusteluun osallistuu esimerkiksi ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

–  Ilmastonmuutos on kuuma puheenaihe Davosissa, sanoo ekonomisti Chris Williamson IHS Markit -yhtiöstä, joka tekee analyyseja yritysten ja hallitusten päätöksentekoa varten. Hänen mukaansa ilmapiirissä on tapahtunut muutos ja on oivallettu, että ilmastonmuutos on uhka talouskasvulle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talousfoorumin viime viikolla julkistamassa raportissa varoitettiin, että ilmastonmuutos iskee kovemmin ja nopeammin kuin monet odottivatkaan. Raportin mukaan lämpötila maapallolla voi näillä näkymin nousta vähintään kolmella asteella vuosisadan loppua kohden.

Presidentti Trump, joka on toistuvasti ilmaissut skeptisyytensä ilmastonmuutokseen liittyen, on puhujalavalla alustavasti alkuiltapäivällä Suomen aikaa. Trump on talousfoorumissa Sveitsissä samana päivänä, kun hänen virkasyytteidensä käsittely alkaa Yhdysvaltain senaatissa.

Ilmastoaktivisti Thunbergin odotetaan tänään alleviivaavan viestiään, joka on inspiroinut miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa: päättäjät eivät ole heränneet ilmastonmuutoksen todellisuuteen.

Näköpiirissä ei ole, että Trump ja Thunberg kohtaisivat Davosissa, mutta väenpaljoudessa ja tiiviin aikataulun tuoksinassa kohtaaminen vahingossa ei ole täysin mahdotontakaan.

Mukana myös pääministeri Marin

Davosissa on mukana myös pääministeri Sanna Marin (sd.). Erillisissä tapaamisissa Marin tapaa muun muassa Applen toimitusjohtajan Tim Cookin, Googlen toimitusjohtajan Sundar Pichain ja Microsoftin johtajan Brad Smithin. Heidän kanssaan Marin keskustelee muun muassa uusista teknologioista ja datapolitiikasta, yritysten yhteiskuntavastuusta, kestävästä kehityksestä sekä työpaikkojen luomisesta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin kanssa Marin keskustelee hyvinvointitaloudesta ja terveyspolitiikasta sekä naisten ja tyttöjen asemasta ja oikeuksista.

Marinin lisäksi talousfoorumiin osallistuvat Suomen hallituksesta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

).

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi