Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Ulkomaat

Yhdysvaltain senaatissa alkaa tänään presidentti Trumpin virkasyytteiden käsittely

  • STT
Yhdysvaltain senaatissa alkaa tänään presidentti Donald Trumpin virkasyytteiden käsittely.

Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä, koska hänen katsotaan painostaneen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bidenia. Keskiössä on ollut erityisesti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa käyty kiistanalainen puhelinkeskustelu.

Trumpia syytetään myös kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell suunnittelee antavansa molemmille osapuolille 24 tuntia aikaa presidentin virkarikosoikeudenkäynnin alkulausuntoihin. Aika jakaantuisi molemmilla kahdelle päivälle.

Sekä presidentin lakitiimi että hänen puolueensa republikaanit ovat aiemmin ilmaisseet haluavansa pitää oikeudenkäynnin mahdollisimman lyhyenä.

"Väärinkäytökset piilotetaan pimeimpään yöhön"

Esimerkiksi presidentti Bill Clintonin vuoden 1999 virkarikosoikeudenkäynnissä alkulausunnoille sallittiin enemmän aikaa, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. Aikaa oli tuolloinkin 24 tuntia, mutta se jakaantui neljälle päivälle. Nyt McConnellin aikomus on pyörittää oikeudenkäynnissä 12 tunnin päiviä. Istunnot venyisivät yöhön, sillä niiden on suunniteltu alkavan iltapäivisin yhdeltä.

Senaatissa vähemmistönä olevat demokraatit ovat jo ennättäneet vastustamaan McConnellin linjaamaa tiukkaa aikataulua. CNN:n mukaan puolueen avustajat kuvasivat ehdotusta republikaanien yritykseksi "piilottaa presidentin väärinkäytökset pimeimpään yöhön".

Myös demokraateille keskeiset kysymykset todistajien kuulemisesta oikeudenkäynnissä ja uusien todisteiden esittämisestä ovat vielä ratkaisematta.

Senaatin on määrä keskustella ja äänestää aikataulusta tänään.

Trump vahvoilla senaatissa

Republikaanien tavoitteena on saattaa virkarikosoikeudenkäynti päätökseen ennen kuin Trumpin on määrä pitää kansakunnan tilaa koskeva puheensa 4. helmikuuta.

Senaatissa vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, jotta presidentti saisi tuomion ja joutuisi jättämään virkansa. Trumpin uskotaan saavan vapauttavan tuomion, koska senaatissa republikaaneilla on enemmistö.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone hyväksyi virkasyytteet joulukuussa.

Trump on haukkunut useasti niin demokraatit kuin virkarikosprosessinkin, muttei ole omien sanojensa mukaan huolissaan "noitavainosta". Presidentti on myös ennakoinut, että virkasyytteiden käsittely on nopeasti ohi. Hän on lisäksi luonnehtinut oikeudenkäyntiä täysin puolueelliseksi.

Oikeudenkäynnin johtajana toimii korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts.

Lähteenä myös AFP.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi