Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Ulkomaat

YK:n tuvallisuusneuvosto kehottaa Libyan kriisin osapuolia nopeaan tulitaukoon

  • STT
Sotilaskomitean muodostamisesta sovittiin viime viikonloppuna pidetyssä Libya-huippukokouksessa Berliinissä. LEHTIKUVA / AFP Sotilaskomitean muodostamisesta sovittiin viime viikonloppuna pidetyssä Libya-huippukokouksessa Berliinissä. LEHTIKUVA / AFP
YK:n turvallisuusneuvosto kehottaa Libyan kriisin osapuolia nopeaan tulitaukoon. Neuvoston jäsenet kokoontuivat tiistaina.

Neuvosto suosittelee osapuolia sitoutumaan sotilaskomitean muodostamiseen, jotta pitävä tulitaukosopimus saataisiin aikaan mahdollisimman nopeasti.

Sotilaskomitean muodostamisesta sovittiin viime viikonloppuna pidetyssä Libya-huippukokouksessa Berliinissä. Komiteaan on tarkoitus nimetä viisi jäsentä Libyan kansainvälisesti tunnustetusta GNA-hallinnosta ja viisi jäsentä sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukoista. Komitean tehtävänä on määritellä keinoja, joilla väkivaltaisuudet saadaan loppumaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monet aseelliset ryhmät ovat ottaneet yhteen siitä asti, kun maan silloisen diktaattorin Muammar Gaddafin hallinto kukistui vuoden 2011 kansannousussa. Taisteluissa on kuollut ainakin 2  000 sotilasta ja yli 280 siviiliä.

Haftarin joukot ovat viime aikoina onnistuneet valloittamaan suuria alueita Libyassa, ja kansainvälisesti tunnustettu hallinto on vaarassa kaatua.

Ulkovallat sitoutuneet olemaan sekaantumatta Libyan asioihin

YK:n mukaan sotilaskomitean on määrä kokoontua lähipäivinä. Sen tärkeimpänä tehtävänä on puskea nykyinen hauras tulitauko pysyvämmäksi aselevoksi.

Nykyinen tulitauko neuvoteltiin aiemmin tammikuussa Venäjän ja Turkin toimiessa välittäjinä. Maat tukevat konfliktin eri osapuolia. Turkin ohella Qatar seisoo YK:nkin tunnustaman GNA-hallinnon tukena. Haftarilla puolestaan on Venäjän, Egyptin ja Arabiemiraattien tuki.

Sunnuntain Libya-huippukokouksessa ulkovallat sitoutuivat olemaan sekaantumatta Libyan asioihin. Samalla sovittiin, että Libyan asevientikielto pysyy voimassa.

Päivää ennen Berliinissä pidettyä kokousta Haftarin joukot katkaisivat suurelta osin Libyan öljynviennin. Tarkoituksena oli protestoida Turkin päätöstä lähettää joukkoja Libyaan.

Öljynvienti on Libyalle merkittävät tulonlähde. Maan kansallinen öljy-yhtiö kertoi joutuvansa vähentämään öljyntuotantoaan yli puoleen, koska maan tärkeimmät satamat on blokattu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa