Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Ulkomaat

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi 13-tuntisella väännöllä etenemisestä

  • STT
Yhdysvaltain senaatti on päättänyt presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin perussäännöistä. Senaatin republikaanit ja demokraatit väänsivät säännöistä istunnossa, joka kesti noin 13 tuntia.

Republikaaneja edustava senaatin puhemies torjui puoluetovereineen demokraattien yritykset saada oikeudenkäyntiin muun muassa dokumentteja, joita Valkoinen talo ei ole aiemmin suostunut toimittamaan virkarikostutkintaa johtaville tahoille.

Senaatin demokraattijäsenet yrittivät saada Trumpin kansliapäällikköä Mick Mulvaneyä todistajaksi oikeudenkäyntiin, mutta demokraatit hävisivät myös tämän äänestyksen. Mulvaney olisi merkittävä todistaja, sillä hän toimii lähellä presidenttiä ja muun muassa pani toimeen Trumpin määräyksen jäädyttää Ukrainalle suunnattu sotilasavustus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Juuri sotilasavustuksen jäädyttäminen on virkasyytteiden ytimessä. Trumpia syytetään Ukrainan johdon painostamisesta, jotta se olisi käynnistänyt tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista.

Republikaanit torppasivat myös demokraattien yrityksen saada Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton todistamaan. Bolton itse oli yllättäen lupautunut todistajaksi.

Demokraattien ajamassa oikeudenkäynnissä republikaani Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä ja kongressin työn estämisestä. Yleinen oletus on, että Trump selviää republikaanien tuella oikeudenkäynnistä tuomiotta ja voi jatkaa tehtävässään.

Demokraattisyyttäjä vetosi tasapuolisuuden puolesta

Oikeudenkäynnin avauspuheenvuorossaan syyttäjänä toimiva demokraatti Adam Schiff vetosi senaattoreihin sen puolesta, että presidentin kohtalo ratkaistaisiin puolueettomassa ja tasapuolisessa oikeudenkäynnissä.

–  Olette vannoneet valan sen puolesta, että käytte puolueetonta oikeutta. Se vala menee kaiken ylitse. Se vaatii oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä – oikeudenmukaista presidentille ja Amerikan kansalle, Schiff sanoi.

Istunnon äänestykset noudattivat pitkälti puolueiden voimasuhteita eli 53 republikaania vastaan 47 demokraattia. Turhautunut Schiff puuskahtikin jossain vaiheessa, että "he eivät halua reilua oikeudenkäyntiä".

Demokraatit perustelivat istunnossa syytteitä grafiikan ja diplomaattien aiemmin nauhoitettujen lausuntojen avulla.

Senaatti päätyi lopulta siihen, että syyttäjinä toimivilla demokraateilla on kolmena päivänä yhteensä 24 tuntia aikaa esittää syytteet, joiden mukaan Trump pitäisi panna viralta. Sitten Trumpin puolustuksella on yhtä paljon aikaa omien perustelujensa esiintuomiseen. Tämän jälkeen senaattorit pääsevät esittämään kysymyksiä syyttäjille ja puolustukselle.

Senaatti voi myös vielä päättää, haastetaanko joku oikeuteen todistamaan tai halutaanko vielä joitain todisteita.

Seuraavan istunnon oli määrä alkaa keskiviikkona Yhdysvaltain aikaa.

---

Lähteinä myös TT, New York Times, BBC

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi