Tulosta tämä sivu
Ulkomaat

YK:n asiantuntijat: Väitteet Saudi-Arabian kruununprinssin sekaantumisesta amerikkalaismiljardööri Bezosin hakkerointiin selvitettävä

YK:n asiantuntijat vaativat tutkintaa tiedoista, joiden mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman sekaantui amerikkalaismiljardööri Jeff Bezosin puhelimen hakkerointiin vuonna 2018.

Brittilehti Guardian kertoi tiistaina nimettömiin lähteisiin nojaten, että kruununprinssin Whatsapp-tililtä oli lähetetty Bezosille toukokuun 2018 alussa saastunut videotiedosto. Muutamassa tunnissa Bezosin puhelimesta hakkeroitiin "suuri määrä dataa", lehti kirjoitti.

Verkkokauppa Amazonin perustaja Bezos palkkasi omat tutkijansa selvittämään epäiltyä hakkerointia sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen juorulehti National Enquirer paljasti tammikuussa 2019, että Bezosilla oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde. Bezosin mukaan lehti sai tietonsa viesteistä, jotka Saudi-Arabia hakkeroi hänen puhelimestaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saudi-Arabia: Syytökset absurdeja

Bezos uskoo joutuneensa Saudi-Arabian silmätikuksi, koska hän omistaa sanomalehti Washington Postin, jonka kolumnistina työskennellyt toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa syksyllä 2018.

Washington Post on syyttänyt Saudi-Arabian korkeinta johtoa veriteon määräämisestä, minkä Saudi-Arabia on kiistänyt. Joulukuussa viisi ihmistä tuomittiin Saudi-Arabiassa kuolemaan murhasta.

YK:n erikoistutkijat Agnes Callamard ja David Kaye sanoivat keskiviikkona, että Yhdysvaltojen viranomaisten pitäisi aloittaa välittömästi tutkinta väitetystä hakkeroinnista. Ihmisoikeustutkija Callamard johti YK:n tutkintaa, jonka mukaan Saudi-Arabian valtio oli vastuussa Khashoggin kuolemasta. Kaye on erikoistunut sanan- ja ilmaisunvapauskysymyksiin.

Saudi-Arabia on kiistänyt hakkerointisyytökset. Saudien Washingtonin-suurlähetystö nimitti niitä tuoreeltaan "absurdeiksi" Twitterissä.

--Lähteenä myös AFP.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa