Sunnuntai, 5.4.2020 
Ira, Irina, Irene
Ulkomaat

Kymmenettuhannet osoittivat mieltään Ranskassa, kun kiistelty eläkeuudistus etenee

  • STT
Kiistelty eläkeuudistus on saanut kymmenettuhannet ranskalaiset liikkeelle tänään osoittamaan mieltään eri kaupungeissa ympäri maata.

Pääkaupungissa Pariisissa mielenosoittajat marssivat presidentillisen palatsin lähistölle. Protesteja järjestäneet ammattiliitot toivoivat, että suurilla mielenilmauksilla olisi vaikutusta hallituksen suunnitelmiin.

Viikkoja jatkuneista lakoista ja protesteista huolimatta presidentti Emmanuel Macronin hallitus vie uudistustaan eteenpäin. Tänään se esitteli viimeistellyn lakiesityksen, joka etenee seuraavaksi parlamentin käsiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uudistuksen odotetaan menevän helposti läpi, koska Macronin puolueella on enemmistö.

Protesteille jatkoa

Hallituksen tavoitteena on luopua 42 erillisestä järjestelmästä ja luoda tilalle yhtenäinen eläkejärjestelmä, joka kannustaisi ihmisiä tekemään töitä nykyistä pidempään.

Hallitus ei kuitenkaan ole nostamassa eläkkeen alaikärajaa, vaan se on tarkoitus säilyttää nykyisellään 62 vuodessa. Aiemmin hallitus kaavaili eläkeiän korottamista 64 vuoteen täyden eläkkeen saamiseksi, mikä olisi ollut uudistuksen kipein kohta.

Pääministeri Edouard Philippe tarjoutui pari viikkoa sitten luopumaan nostosta, jotta lakkoja olisi saatu hillittyä. Lakkoilu on kuitenkin jatkunut, ja osa ammattiliitoista on jo kutsunut protesteja koolle myös ensi viikolle.

Pahimmat Pariisin joukkoliikenteen lamauttaneet lakot ehtivät jo tällä viikolla hellittää, mutta tänään liikenteessä oli jälleen häiriöitä. Myös Eiffel-torni oli tänään suljettu lakon vuoksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa