Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Ulkomaat

Britannia ja Australia aikovat laittaa Wuhanista evakuoitavia karanteeniin

  • STT
Britannia aikoo panna Wuhanista evakuoitavat kansalaisensa kahdeksi viikoksi karanteeniin. Terveysministeri Matt Hancock lupaa, että eristyksiin joutuville annetaan "kaikki tarvittava lääketieteellinen huomio".

Britannia valmistautuu evakuoimaan satoja kansalaisiaan Wuhanin seudulta Kiinasta. Koronaviruksen piinaamalle alueelle on jäänyt jumiin miljoonien kiinalaisten ohella tuhansia ulkomaalaisia.

Useat maat ovat evakuoineet tai aikeissa evakuoida sieltä kansalaisiaan. Britannian ohella Australia kaavailee evakuoitavien eristämistä. Paikka olisi Joulusaari, ja eristys kestäisi kaksi viikkoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös EU-komissio ilmoitti eilen aikovansa lähettää Wuhanin kaksi evakuointilentoa. Ensimmäisen lennon oli määrä lähteä komission tiedotteen mukaan tänään Kiinaan. Koneella on tarkoitus tuoda pois noin 250 ranskalaista.

Toisen lennon on ilmoitettu lähtevän myöhemmin viikolla. Sillä Wuhanista on poistumassa runsaat sata EU-kansalaista. Tiedossa ei ole, onko joukossa suomalaisia. Ulkoministeriöstä mahdollista suomalaisten mukanaoloa ei kommentoida ihmisten yksityisyyden suojan vuoksi.

Wuhanissa on ulkoministeriölle tehtyjen matkustusilmoitusten perusteella alle kymmenen suomalaista.

Yhtiöt peruvat lentoja

Japani ja Yhdysvallat ovat jo lennättäneet satoja kansalaisiaan pois koronavirusepidemian keskeisestä paikasta Wuhanista. Kotimaahansa lennätetyt japanilaiset ovat kuvailleet Wuhanin tunnelmia sekaviksi ja pelokkaiksi.

–  Potilaiden määrä alkoi lisääntyä nopeasti tietyssä vaiheessa. Se oli hyvin huolestuttavaa, Nippon Steel -yhtiössä työskentelevä Takeo Aoyama sanoi.

–  Emme voineet liikkua vapaasti, joten meillä oli vain osittaista tietoa.

Finnair ilmoitti eilen peruvansa osan Kiinan-lennoistaan helmikuun alusta maaliskuun loppuun. Lentoyhtiö British Airways puolestaan kertoi tänään, että keskeyttää kaikki Manner-Kiinasta lähtevät ja sinne menevät lentonsa. Yhtiö vetoaa Britannian ulkoministeriön kehotukseen välttää sellaista Kiinaan matkustamista, joka ei ole välttämätöntä.

Myös monet muut lentoyhtiöt ovat ryhtyneet rajoittamaan lentojaan.

Kuolleita nyt yli 130

Uuteen koronavirukseen on kuollut Kiinassa 132 ihmistä. Hubein maakunnan ja Kiinan valtion terveysviranomaiset ovat tänään vahvistaneet 26 uutta kuolonuhria.

Viranomaiset kertoivat myös yli tuhannesta uudesta vahvistetusta tartunnasta, mikä nostaa vahvistettujen tartuntojen määrän Kiinassa jo lähes 6  000:een. Viranomaiset kertoivat lisäksi tarkkailevansa yli 9  000:ta epäiltyä tapausta.

Tartuntatapausten määrä ylittää nyt Manner-Kiinassa vuosien 2002–03 sars-epidemian vastaavan lukeman. Sarsin sai Manner-Kiinassa vahvistetusti 5  327 ihmistä, ja siihen kuoli 349. Maailmanlaajuisesti sars tappoi yli 770 ihmistä.

Uuden koronaviruksen tartuntatapauksia on todettu myös Kiinan ulkopuolella, esimerkiksi muissa Aasian maissa, Australiassa ja Euroopassa. Rovaniemelläkin on parhaillaan eristyksissä kiinalainen turisti koronavirusepäilyn takia.

Yli 50 miljoonaa ihmistä on jumissa Wuhanissa ja sen ympäristössä, sillä liikenneyhteydet kaupungista muualle Kiinaan ovat poikki viruksen leviämisen estämiseksi. Myös turistimatkoja Kiinasta ulkomaille on vähennetty sekä koulujen ja yliopistojen lomakautta on jatkettu.

Kiina saanut kiitosta ja arvostelua

Kiinan viranomaiset ovat saaneet kiitosta siitä, että ovat reagoineet tämänkertaiseen virukseen nopeammin ja olleet tiedotuslinjassaan avoimempia kuin sarsin kohdalla. Kiinaa on kuitenkin myös arvosteltu hitaasta reagoinnista ja yhteistyöhaluttomuudesta. Yhdysvallat on arvostellut Kiinaa haluttomuudesta ottaa apua vastaan.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tiistaina, että Kiina päästää ryhmän kansainvälisiä asiantuntijoita maahan tekemään yhteistyötä kiinalaistutkijoiden kanssa. Kiina on julkistanut koronaviruksen genomin kansainvälisten tutkijoiden käyttöön, mutta ei ole suostunut jakamaan itse virusta ulkomaisten laboratorioiden kanssa.

Australiassa tutkijat onnistuivat kuitenkin kasvattamaan koronavirusta potilaalta saadusta näytteestä ja lupasivat jakaa sitä WHO:n kautta. Doherty-instituutin tutkijoiden mukaan viruksen avulla pystytään selvästi aiempaa paremmin diagnosoimaan potilaita, mistä on apua myös rokotteen kehittämisessä.

WHO kokoustaa taas

Maailman terveysjärjestö WHO kutsuu huomenna koolle uuden hätäkokouksen Wuhanin koronaviruksen vuoksi. Kokouksessa asiantuntijat päättävät, julistetaanko koronavirus kansainväliseksi terveysuhkaksi.

WHO järjesti hätäkokouksen samasta aiheesta jo viime viikolla, mutta päätti tuolloin olla julistamatta kansainvälistä terveysuhkaa.

Uudesta hätäkokouksesta ilmoitti WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus Twitterissä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta