Torstai, 28.5.2020 
Alma
Ulkomaat

Äärioikeistolaisryhmä suunnitteli Saksassa kopioivansa Uuden-Seelannin moskeijaiskun – median mukaan ryhmällä oli yhteyksiä Soldiers of Odiniin

  • STT
Saksassa äärioikeistolaisen ryhmän jäsenet ovat suunnitelleet samantyyppistä moskeijaiskua kuin Uudessa-Seelannissa nähtiin viime vuonna, kertovat saksalaisviestimet.

Viime vuoden maaliskuussa 51 ihmistä kuoli kahdessa hyökkäyksessä moskeijoihin Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa.

Saksalaislehdet Bild ja Der Spiegel kertovat, että 12 äärioikeistolaisen ryhmän jäsentä pidätettiin perjantaina. Heidän tarkoituksenaan oli hyökätä automaattiaseiden kanssa moskeijoihin rukousaikoina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ryhmän oletettu johtaja on ollut viranomaisten seurannassa. Hän oli selostanut yksityiskohtaiset suunnitelmat rikoskumppaneilleen edeltävällä viikolla järjestetyssä tapaamisessa.

Saksalaislehtien mukaan viranomaiset saivat tiedon suunnitelmista henkilöltä, joka oli soluttautunut ryhmään. Virkavalta teki yllätysiskuja, joiden tarkoituksena oli selvittää, onko epäillyillä jo aseita tai muita tarvikkeita, joita voitaisiin käyttää hyökkäyksessä.

Yhteyksiä Suomessa perustettuun järjestöön

Muun muassa Deutsche Welle raportoi, että tutkijat ovat löytäneet ryhmästä yhteyksiä muun muassa Suomessa perustettuun äärioikeistolaiseen Soldiers of Odin -katupartiojärjestöön. Ryhmittymä toimii nykyään itsenäisesti useissa maissa.

Suojelupoliisista kerrottiin maanantaina STT:lle, että Soldiers of Odin -liikkeen ei ole katsottu toistaiseksi vaarantavan kansallista turvallisuutta Suomessa.

–  Liikkeen toiminta on ilmennyt lähinnä paikallisesti yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavana toimintana, kuten mielenosoituksina ja katupartiointina. Yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta huolehtii paikallispoliisi, suojelupoliisin viestinnästä sanotaan.

Saksalaisviranomaiset ovat lisänneet maan äärioikeiston tarkkailua muun muassa lokakuisen Hallen synagogaiskun jälkeen. Alle kolmekymppinen mies ampui Hallessa kaksi ihmistä lokakuun alussa. Ennen ampumista mies oli yrittänyt rynniä synagogaan. Hän on myöntänyt, että teolla oli antisemitistinen ja äärioikeistolainen motiivi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa