Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Taleban-järjestön on määrä allekirjoittaa rauhaan tähtäävä sopimus tässä kuussa

  • STT
Tavoitteena on ollut yhdysvaltalaisjoukkojen vetäminen Afganistanista. LEHTIKUVA/AFP Tavoitteena on ollut yhdysvaltalaisjoukkojen vetäminen Afganistanista. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvallat ja afganistanilainen äärijärjestö Taleban ilmoittavat, että rauhaan tähtäävä sopimus allekirjoitetaan tässä kuussa. Sitä edeltää viikon mittainen aselepo, jonka sanotaan alkavan lauantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Taleban julkistivat lausunnon, jonka mukaan sopimus allekirjoitetaan 29. helmikuuta Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Pompeo jatkoi, että Taleban ja Afganistanin hallitus voivat aloittaa keskinäiset neuvottelunsa pian Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neuvotteluja käyty yli vuosi

Yhdysvallat on neuvotellut Talebanin kanssa yli vuoden. Tavoitteena on ollut amerikkalaisjoukkojen vetäminen Afganistanista, jonka vastapainoksi Talebanilta halutaan turvallisuustakuut ja lupaus rauhanneuvotteluista Afganistanin hallituksen kanssa.

Yhdysvalloilla on tällä haavaa Afganistanissa 12  000–13  000 sotilasta.

Ilmoitus Yhdysvaltain ja Talebanin sopimuksen allekirjoituksesta on herättänyt myönteisiä reaktioita maailmalla. Sotilasliitto Naton mukaan se voi johtaa pysyvään rauhaan Afganistanissa. Venäjä luonnehtii sopimusta merkittäväksi tapahtumaksi sodan lopettamiseksi.

Jos aselepo pitää ja sopimus allekirjoitetaan, tämä mahdollistaa amerikkalaissotilaiden vetämisen pois Afganistanista. Yhdysvaltain sotilaita on ollut maassa yli 18 vuotta. Sinä aikana on kuollut noin 2  400 amerikkalaissotilasta ja arviolta kymmeniätuhansia afgaanisotilaita, Talebanin taistelijoita ja afganistanilaisia siviilejä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa