Torstai, 2.4.2020 
Pellervo
Ulkomaat

Britannia julkisti tavoitteensa neuvotteluihin tulevasta suhteesta EU:n kanssa – ei halua sitoutua EU:n sääntelyyn, varaa mahdollisuuden vetäytyä neuvotteluista kesällä

  • STT
Britannia on julkistanut omat tavoitteensa ensi viikolla alkaviin neuvotteluihin tulevasta suhteesta EU:n kanssa. Neuvottelutavoitteissa toistetaan Britannian jo aiemmin asettama vaatimus siitä, että maa ei halua jatkossa sitoutua noudattamaan EU:n sääntelyä.

EU puolestaan on korostanut tasavertaisten kilpailuolosuhteiden tärkeyttä, mikä edellyttäisi, että Britannia seuraisi jatkossakin esimerkiksi kilpailuasioihin liittyvää sääntelyä.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, ja uuden suhteen neuvottelujen on määrä alkaa maanantaina Brysselissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tavoitteissaan Britannia väläyttää mahdollisuutta vetäytyä neuvotteluista kesällä, jos selkeää edistystä ei siihen mennessä ole tapahtunut. Neuvottelemisen sijaan Britannia aikoisi keskittyä valmistelemaan tilannetta, jossa siirtymäajan loppuessa ei olisi kattavaa sopimusta kaupasta ja muista suhteista.

Paineita neuvottelujen merkittävästä edistämisestä keskikesään mennessä on asetettu myös EU:n puolelta. Esimerkiksi EU-parlamentti on vaatinut, että kalastuskysymys ratkaistaan neuvotteluissa viimeistään kesäkuussa. Muuten parlamentti ei aio hyväksyä mahdollista vapaakauppasopimusta.

Britannia haluaisi, että EU:n ja Britannian tuleva vapaakauppasopimus olisi samansuuntainen kuin EU:n vapaakauppasopimukset esimerkiksi Kanadan ja Japanin kanssa.

EU on torjunut tämän ajatuksen, koska Britannian ja EU:n välinen kauppa on kooltaan moninkertaisesti suurempi verrattuna esimerkiksi Kanadan ja EU:n väliseen kauppaan.

Siirtymäaikana arki jatkuu entisellään

Tammikuun lopussa tapahtuneen brexitin jälkeen alkoi siirtymäaika, jolloin Britannia noudattaa EU-jäsenmaille kuuluvia velvollisuuksia ja oikeuksia olematta kuitenkaan jäsenmaa tai osallistumatta EU:n päätöksentekoon.

Siirtymäajan ansiosta brexitin vaikutukset eivät vielä näy tavallisessa arjessa. Esimerkiksi matkustaminen ja kaupankäynti ovat jatkuneet entiseen tapaan.

Siirtymäaika kestää tämän vuoden loppuun. Jos tulevasta kauppasuhteesta ei ole saavutettu minkäänlaista sopimusta siihen mennessä, kauppaa käytäisiin ensi vuonna Britannian kanssa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa