Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Ulkomaat

Suomi ja joukko muita EU-maita huolissaan poikkeustoimien vaikutuksesta oikeusvaltioon

  • STT
Pääministeri Viktor Orbanin johtaman Unkarin säätämät takarajattomat poikkeustoimet koronaviruskriisin hallitsemiseksi ovat herättäneet huolta Euroopan unionissa. LEHTIKUVA/AFP. Pääministeri Viktor Orbanin johtaman Unkarin säätämät takarajattomat poikkeustoimet koronaviruskriisin hallitsemiseksi ovat herättäneet huolta Euroopan unionissa. LEHTIKUVA/AFP.
Suomi ja 12 muuta EU-maata ovat julkaisseet lausunnon, jossa ne ilmaisevat huolensa koronaviruksen vuoksi säädettyjen poikkeustoimien vaikutuksesta demokratiaan, perusoikeuksiin ja oikeusvaltiokehitykseen.

Lausunto on selvästi osoitettu ensisijaisesti Unkarille, vaikkei sitä siinä erikseen mainitakaan. Unkarin parlamentti hyväksyi maanantaina poikkeuslain, joka mahdollistaa pääministeri Viktor Orbanin hallitukselle maan johtamisen asetuksilla ohi parlamentin. Poikkeuslailla ei ole määräaikaa.

Lausunnon allekirjoittajien mukaan ennakoimattomassa tilanteessa on oikeutettua, että jäsenvaltiot ottavat käyttöön poikkeuksellisia toimia kansalaistensa suojelemiseksi ja kriisin voittamiseksi. Maiden mukaan toimet tulisi rajoittaa koskemaan ainoastaan aivan välttämättömiä asioita, niiden tulisi olla oikeassa suhteessa ja väliaikaisia, ja niitä tulisi säännöllisesti valvoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Allekirjoittajien mukaan poikkeustoimet eivät myöskään saisi rajoittaa sananvapautta tai lehdistönvapautta.

Lausunnon ovat Suomen lisäksi allekirjoittaneet Hollanti, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi