Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Ulkomaat

Kreikka suivaantui Tanskalle piraatti-fetan myynnistä maailmalla

  • STT
Kreikan maatalousministeriön mukaan feta on kreikkalaisen tuotteen perikuva. LEHTIKUVA / AFP Kreikan maatalousministeriön mukaan feta on kreikkalaisen tuotteen perikuva. LEHTIKUVA / AFP
Kreikka on pyytänyt EU-komissiota tarttumaan oikeustoimiin Tanskan juustovientiä kohtaan. Kreikka vaatii Tanskaa lopettamaan feta-nimellä myytävän juuston viennin maailmalle.

Kreikan maatalousministeriön mukaan feta on kreikkalaisen tuotteen perikuva. Sen mielestä Tanska kieltäytyy yhteistyöstä ja noudattamasta EU:n nimisuojajärjestelmää. Kreikan mukaan Tanska sallii tanskalaisten juustonvalmistajien tuottaa "väärennettyä" fetaa ja viedä sitä unionin ulkopuolelle.

EU:n sisämarkkinoilla fetana saa myydä vain Kreikassa tuotettua juustoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Feta-nimestä on ollut kiistaa aiemminkin. Vuonna 2005 EU-tuomioistuin hylkäsi Saksan ja Tanskan vaatimuksen, että nekin saisivat käyttää feta-nimeä samankaltaisille valkoisille, suolaveteen pakatuille juustoilleen.

Nimisuojajärjestelmässä on suojattu liki 1  500 tuotetta EU-maissa. Suomesta esimerkiksi Lapin puikulaperuna on suojattu samoin ehdoin kuin feta.

Järjestelmä sai alkunsa EU:ssa vuonna 1993 ja uusia suojan saavia tuotteita lisätään säännöllisesti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi